24.6.06

Microsoft og dobbeltmoral

Microsoft som verdens største leverandør af it-sikkerhedssoftware? Verdens største beskytter mod angreb mod ikke blot forbrugerpc'er men også verdenskoncerners pc'er/servere - computere som netop er sårbare, fordi de kører med Microsofts hovedprodukter?
Det kunne lyde som aprilsnar, men bliver måske en realitet. Nyhedstjenesten Cnet har i en artikel fokus på sagen. Især den side af sagen, der ikke tidligere er skrevet så meget om, nemlig satsningen på sikkerhedsprodukter til erhvervslivet.
Det interessante i hele denne historie er dog analytikernes dom. Ifølge dem er det simpelthen lettere for Microsoft at levere kur mod egne dårligdomme end at få fjernet alle dårligdomme. Og man kan tilmed tjene penge på det.
Det er ligegodt skrappe udtalelser, som Cnet bringer frem. Men måske er det alligevel den eneste realistiske vej at gå. Læste jo fornylig at det kommende styresystem Vista er svulmet op til 50 millioner linies kode og i en næsten uoverskuelige arkitektur.

Forhistorie
Microsoft har som bekendt længe bebudet sikkerhedsprodukter til forbrugerne, og i USA lancerede sikkerhedsgiganten jo i denne måned sin relativt billige sikkerhedspakke, Windows Live OnceCare, til forbrugerne. Det er - som jeg tidligere har skrevet i min Berlingske-klumme - nok meget godt, fordi 60-70 procent af verdens pc'er ikke er beskyttet. Det skyldes enten, at folk har opgivet at finde ud af hvordan man beskytter, eller fordi folk vil spare penge. Måske bliver det enklere, hvis det er samme leverandør, der står for problem og løsning.
(OBS: OneCare kan kun bruges, hvis man kører Windows XP - altså seneste Windows-operativsystem. Og som en bloglæser tidligere skrev på Bizzen, kan produktet kun downloades, hvis man har et engelssproget Windows installeret).
Microsoft taler imidlertid oftere og oftere om Forefront, der tilsyneladende er paraplyen for, hvad der skal leveres på sikkerhedsfronten til erhvervslivet, altså der, hvor firmaer som Symantec, McAfee og Trend Micro, stadig skulle have en chance, selv om forbrugerne går MS-vejen.
Men før nogen hidser sig alt for højt op over Microsofts planer, så husk at der intet nyt er under solen. Jeg husker et besøg for et par årtier tilbage på en glødelampefabrik, hvor jeg erfarede, at der blev brugt enorme midler til at forske i, hvordan man bedst sikrede, at pærene ikke holdt for længe, for omsætningen skulle jo gerne stige.
Vi kender vel også alle sammen til oldgamle radioer, tv'er, køleskabe, kameraer etc., der holder for evigt, mens levealderen på nutidige produkter er skrumpet betydeligt. Om forældelse er indbygget eller om det simpelthen er prispresset (som du og jeg står for ved at købe billigst) der har underminieret kvalitetsbegrebet ved jeg ikke. Men mon ikke begge dele.

PS:
Gad vide om der nogensinde kan komme en industri ud af at lave "need to have"-produkter i stedet for "nice to have". Altså et lille operativsystem, og en lille tekstbehandler til de 80 pct. af os, der kan nøjes med det, og små versioner af det andet også.
Og jovist, Google synes at gå lidt hen ad den vej - foreløbig dog med fokus på web-løsninger, så man skal altså være koblet op, men der snakkes jo om, at der skal kunne downloades lidt, så det er muligt at arbejde alligevel. Men - og her er mit kritiske punkt - hvad med stavekontrol på dansk?
I øvrigt har der jo været en tendens til, at folk ikke vil nøjes med mindre end the full monty (gad vide om det ord kan bruges i denne sammenhæng). Forbrugerne ville jo ikke lade sig nøje med Microsoft Works, men køber Officepakken. Om det så er fordi Works lige netop mangler de 5 procent, der skal til, ved jeg ikke.

Ingen kommentarer: