11.6.06

Mistede minder

Jeg har mistet omkring en tredjedele af de fotos, som der var taget to styks sikkerheds-backup på CD af. Godt nok har jeg print af enkelte af dem, men det er ekstra surt, fordi der jo var tænkt på sikkerheden.
Det tab af minder er emnet for min klumme på bagsiden af Berlingske Business i morgen, mandag.
Mønstret, der tegner sig er, at det er den sidste tredjedel af de elektroniske data på CD'en, som ikke kan læses. Måske et argument for ikke at fylde en cd helt ud. Måske en tilfældighed.
Har du tabt sikkerhedsbeskyttede data? Hvordan gik det med redningsforsøgene? Hvad kan andre lære af det?

12 kommentarer:

Bjorn Ruwald sagde ...

Det er det værste der kan ske....

Jeg backede alting op på min eksterne harddisk, hvorefter den på et tidspunkt besluttede sig for at gå ned. Jeg kunne heldigvis genskabe alle billeder og lignende, det var kun ca. halvdelen af min musik der var væk, og den er jo heldigvis ikke længere væk end cd'erne, som skal importeres igen.

I dag bruger jeg i stedet online backup, hvilket jeg klart kan anbefale. Den synkroniserer automatisk, så du ikke skal tænke på noget.

Anonym sagde ...

Jeg så engang en fjernsynsudsendelse, hvor de viste, at CDer og DVDer slet ikke er så langtidsholdbare, som vi går og forestiller os?

På ganske få år blev de første eksemplarer ødelagt af ælde (nogle af dem kunne så vidt jeg husker simpelthen gå i opløsning ligesom vådt papir) og alle minderne er væk.

Jeg tror ligesom Bjørn, at løsningen på sigt bliver online-lagerplads til minderne - og mht. billeder kan jeg da varmt anbefale sådan en service som 23hq.com

Anonym sagde ...

....hmm, det er virkelig stof til eftertanke. Har taget tusindvis af billeder siden vi fik digitalt kamera; af vores datter, nye hus, sommerferier etc...Og ja, jeg tænker stadig på, at nu skal jeg have lavet et dvd med billederne på. Men det skal jeg måske slet ikke så?
Jeg får fremkaldt mine billeder på pixum.com. Den er tysk, men ganske god. Der kan man også få sine billeder fremkaldt i det gode gamle format. Desuden har jeg også lavet forskellige albums, men det var mere til glæde for familien. Og efterhånden som "tiden" løber ud på de albums jeg har lavet, er de blevet slettet. Har ikke tænkt på dem som en ektra back-up. Det vil jeg gøre nu. Til Bjorn Ruwald: online backup, der synkroniserer automatisk - hvor finder jeg det henne?

Anonym sagde ...

Kære Dorte Toft.
Mistede og "fordampede" billeder.
Negativer der bliver grønne - papirbillder, der bliver lyserøde og tilsidst væk - p.g.a. dårlig fiksering fra fotolaboratorier.
Jeg har fundet løsningen:
Læs og lyt til www.helenecare.saveyourpics.com og lyt på dansk - også.
Og se også - www.helenecare.myphotomax.com
5 Gb gratis lager m.m. - med sikkerhed for at billederne gemmes - negativer-lysbilleder-film-papirbilleder - alt bliver gemt digitalt.

Anonym sagde ...

Jeg har engang selv mistet alt personligt data, og det var en skrækkelig oplevelse.
Efterfølgende tog jeg ved lære og gør nu følgende: Backup på ekstern harddisk i ny og næ (afhængigt af hvor mange billeder jeg tager) og brænd alt ned på DVD hvert halve år. Desuden afleverer jeg DVD-backuppen hos et familiemedlem, så selv ikke indbrud eller brand kan ødelægge noget. Det er nemt, og det tager ikke lang tid.

Anonym sagde ...

Der er alt for lidt fokus på dette. Hele min omgangskreds har mangedobbelt deres knipseri, efter det digitale kamera er kommet.

Når jeg ser deres lemfældige omgang med billeder taget af børnene, eller ferien om på den anden side af jorden, så ryster jeg på hovedet.

Nu er jeg også pesimist af natur :-)

Men mine billeder skal nok blive bevarret:

Jeg kører med to harddiske i min computer.

Jeg gemmer altid mine billeder uden for Windows bibliotektet

Mit bibliotek med billeder bliver kopieret fra den ene harddisk til den anden, ca. en gang i måneden.

Jeg har købt Adobe Photoshop Album til at holde styr på min billeder. Jeg har en tro på, at Adobe nok skal leve i lang tid og sørge for opgraderinger til de næste mange Windows versioner, eller hvad vi måtte have til den tid.

Så har jeg en ekstern harddisk, som ligger gemt i et skab, et andet sted i huset, med en kopi af mine billeder. Næste investering bliver en brandbox, udelukkende til den harddisk.

Til sidst sørger jeg for at få fremkaldt de bedste billeder hos Photocare, der efter min mening laver de bedste billeder.....

Mvh.
Thomas

Anonym sagde ...

...når du mistede dem fra backup'en, så var det vel fordi de var lavet med et backup program ???

Jeg brænder alle rå-billeder på almindelige data-cd'er med Nero - som kan ses på DVD afspilleren - dvs er uafhængige af bestemte programmer / styresystemer.

Bruger ikke selv net - men i så fald kun til de 'færdige' billeder. Bevar 'negativet' som beskrevet ovenfor!

Og jeg printer ALDRIG billeder - det er simpelthen for dyrt. Bestil via nettet - koster mindre mindre end at få fremkeldt en film - og så vælger men jo kun de bedste... :-)

Anonym sagde ...

Mange gode kommentarer ovenfor.

Det mest pragmatiske og sikreste er IMHO at bruge en ekstern HDD, som man jævnligt synkroniserer med sine data (incl. fotos!). Det er billigt, hurtigt og nemt (især "hurtigt" og "nemt" er som regel forskellen mellem at det bliver gjort eller ikke bliver gjort).

Og husk så ALTID at opbevare den uden for hjemmet. Jeg har min i en skuffe på arbejde (så er den nem at tage med begge veje), men det kan være naboen, familie eller...

Som supplement bruger jeg http://www.smugmug.com/ - efter megen søgen IMHO det bedste og mest fleksible online-fotosted. Uafhængige, gældfri, med alle de services man kunne ønske sig, herunder ubegrænset lagerplads, reklamefri og billigt.

Anonym sagde ...

Det er en udbredt misforståelse at alle CD'er er solide backup medier, langt de fleste cd'er som man kan købe i fona eller lignende steder er af meget dårlig kvalitet og den dye som data'ene er brændt ind i er kemisk meget ustabil og kan let ødelægges af ilt, luftfugtighed kraftig varme og sollys.

CD'er og DVD'er er lavet til at der er små fejl på dem som man ikke kan læse, derfor er der error correcting codes på dem, så selvom små områder er ulæselelige så kan man stadig godt se sine data.

Kvaliteten af en CD/brænder løsning afgøres af hvor mange fejl der er på cd'en umiddelbart efter brændingen, og hvor mange fejl der opstår på cd'en løbende som følge af nedbrydningen af dye'en.

Jeg kan anbefale at man køber en Lite-ON DVD brænder og bruger et program der hedder KProbe2 til at måle hvor mange fejl der er på de cd'er dvd'er man har nu.

Nogle rigtigt gode medier med lang levetid er DVD+R fra Mitsubishi Chemicals Corporation, med medie coden MCC003 og MCC004.

Læs mere om Kprobe2 på
http://www.kprobe2.com/
og Mere om god DVD/CD brænding på cdfreaks.com

Anonym sagde ...

"Minder" er ikke fotos, men tanker.

Fotos er ligegyldige billeder man påtvinger udenforstående i et forsøg på at overbevise dem om, at vores "minder" er bedre end deres "minder".

Ta' en tudekiks og kom videre i livet.

Anonym sagde ...

Der er mange meninger i ovenstående kommentarer.
Efter min mening skal man da også være påpasselig med sine minder eller data om man vil. Man man kan også blive ekstrem. IMHO er det f.eks. lidt overdrevet at tage backup på en internt HDD, en ekstern HDD (til skabet), en ekstern HDD til familien og DVD'ere.

Personligt bruger jeg blot Windows stifinder til sortering af mine billeder. Og jeg brænder også en backup ud i ny og næ på DVD - som tidligere foreslået gør jeg det også i råt data format, således at det er uafhængigt af operativsystem. Dette har jeg gjort de seneste 12-14 år.
Engang i mellem når jeg så får ny computer - eller der kommer nyt format (som f.eks. DVD) så kopierer jeg alle mine data ind på den nye maskine og tager ny backup på det nye format.

Derudover ligger en del af mine bedre billeder online på eget webhotel.

Men en anbefaling... jeg tror at alle der læser disse comments vil danne sig et individuelt indtryk af hvad de vil gøre...

Anonym sagde ...

Windows har en underlig tendens til at sige, at en CD eller DVD ikke kan læses, så snart der er en fejl på mediet - og så er alt tabt.
Men dataene er der altså endnu, så hvis du kender en Linux bruger, gerne en nørd... så er der stadig håb, måske er det så bare et par enkelte billeder, som ikke kan læses! Det burde også være muligt under Windows, jeg har bare ikke brugt tid på at finde programmet til at læse rå data...
Det er i særdeleshed multisession CD/DVD´ere som oplever problemer, længe før mediet går i opløsning. Prøv engang at brænde en multisession med 2 forskellige programmer... brænd næste session og "brændt" var det - pist væk :-(

Sikkerhedskopiering byder altid på problemer, hvor mange kopier skal man have? Jeg har selv digitalt kamera og skyder løs med stor lyst. Eneste råd er: Online er godt, men gem også på 2 eller mere hard diske og et antal "andre medier" såsom bånd eller CD/DVD men glem ikke, at virus stadig kan ødelægge... !
Det sikreste er måske at få lavet negativer.... og hvad sker der med dem i tilfælde af brand... øh, var der nogen, der sagde, at det var en sikrere løsning?

Sikkerhedskopiering er ligesom en forsikring - man tænker nok først på det, når det ER gået galt - men efterhånden er prisen på eksterne hard diske nået så langt ned, at alle kan være med, så tag nu den kopi! Om du så vil lægge den hos naboen eller på arbejdet, det lader jeg dig om! Men HUSK NU DETTE: MINDST 2 medier, ellers er der ingen sikkerhed!!!!
Held og lykke,
Mikkel