17.1.07

Kritik af min blogpolitik i P1's kaffeklubben

Det er mærkeligt pludselig at opleve, at denne blog og min mere private blog Toftens bliver debatteret i radioen. Det skete i går i programmet Kaffeklubben på P1, der inspireres af blogs og som også har sin egen blog Jeg kom på sporet af debatten, da jeg rutinemæssigt lige tjekkede, hvor besøgende på IT-Bizzen klikker sig ind fra.

Et indlæg på IT-Bizzen blev nævnt, da kaffeklubbens tre kvindelige politikere debatterede fænomenet Second Life - et populært virtuelt samlingspunkt - men jeg hæftede mig mest ved en anden debat, nemlig om ligestilling.

Jeg holder IT-Bizzen ret ren for mine observationer om u-ligestilling i erhvervslivet (og andre steder). Den type observationer placerer jeg på min private blog, hvor jeg også har forklaret min blogpolitik. Det er min klare fornemmelse, at der er så meget lavstatus over at nævne ligestilling, at man desværre risikerer, at det påvirker ens professionelle troværdighed.

En af politikerne.. jeg tror det var Ellen Trane Nørby (V)... mente, at jeg gennem min politik selv var med til at cementere problemet. Av. Men Margrethe Vestager (R) forstod tilsyneladende prioriteringen. Hun nævnte noget om at ligestilling meget hurtigt i omverdenen ender i diskussioner om kvoter for kvindelig deltagelse hist og pist, og den diskussion har om noget lavstatus.

Diskussion hører efter min mening til samme familie som "hvornår holdt du op med at slå din kone? - der kommer lynhurtigt så meget støj på linien, at den er håbløs. "Jamen, det må da være kvalifikationer, man ansættes på, ikke køn". "Du går da vel ikke ind for, at en kvinde skal have en stilling, hvis en mand er bedre kvalificeret til den". Og næsten alle kvinder, der allerede sidder i toppositionen eller stræber efter efter den, er med på den linie.

Senest brød diskussionen i brand, da Danfoss-bossen Jørgen Mads Clausenklagede sin nød over, at måtte trækkes med gode kompentente kvinder i visse offentlige bestyrelser, når der var mere kompetente mænd, han hellere ville have ind. Historien rullede med opbakning, for eksempel fra Asger Aamund. Blandt kritikerne var DR's detroniserede nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen, der på sin blog skrev indlægget "Læs her Jørgen Mads Clausen". Noget af den blev senere bragt i Berlingske Business.

Afslutningsvis. Går det faktisk ikke lidt bedre med at tale om ligestilling herhjemme? Jeg fornemmer det, men på den anden side kan mit "filter" måske være for håbefuldt. Kan en erhvervskvinde tale om ligestilling og blive taget lige så alvorligt, som hvis hun ikke havde gjort det?

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hejsa. Jeg kan godt forstå din adskillelse af privat og business. Men kritikken er også rigtig. Vi må nok bare acceptere at vi er i en sej overgangsfase - hvor kvinder ved at fortie ligestilling indirekte får peget på, at ligestilling ikke burde være et issue. Men det bringer mig også til at sige, at hvis der er noget der kan få mig til at flippe helt ud, er når der bliver sat betegnelsen "kvinde" ind i en sætning hvor man i øvrigt bliver præsenteret med navn. Det er da fuldstændigt ligegyldigt om man er mand eller kvinde - og folk kan vel selv læse!

Dorte Toft sagde ...

At ordet "kvinde" sættes ind... det får mig til at tænke på historien om, hvad journalistik er:
At en hund bider postbudet i benet er ikke en historie, men hvis postbudet bider hunden i benet er det. En stærkere historie er så "Kvindeligt postbud bider hund":-)
Dorte

Anonym sagde ...

Hej Dorte

Da jeg sjældent hører radio så havde jeg ikke hørt om Kaffeklubben for jeg læste din post, så jeg downloadede deres podcasts og hørte programmerne. Jeg synes lige det var lidt groft at sige at det var en del af problemet hvis du ikke skrev om ligestilling på Bizzen. Jeg vil mere at når man er professionel blogger, så skriver man om det som dem der betaler en vil have at man skriver om... og når man er privat blogger så skriver man hvad man har lyst til.

Det kunne være meget interessant hvis du fortalte hvilke restriktioner Berlingske/Business.dk har lagt på emner du kan tage op i Bizzen. Jeg går ud fra at der er en (underforstået?) aftale om at du holder dig inden for det emneområde som Berlingske/Business.dk dækker. Og at der også er en aftale om hvor mange posts pr. dag der skal være og den slags.

Dorte Toft sagde ...

Bloggen handler jo om "IT og Business" og det er, hvad jeg i høj grad har holdt mig til, siden jeg startede den i marts. De to ord giver mig meget vide rammer, da det jo ikke nødvendigvis behøver at være både og.

Bloggen blev tilknyttet Berlingskes business.dk pr. 1. oktober. Frem til da havde jeg lagt en smule flere indlæg på end et pr. dag. At jeg opdaterede så hyppigt afspejler især mine pre-RSS erfaringer med onlinenyheder m.v. (uanset at min blog er noget andet), nemlig at der gerne skal være noget at komme efter dagligt. Går folk forgæves for ofte, glemmer de til sidst stedet. Nu søger RSS-feeds jo for, at folk orienteres om, når der er noget nyt, men jeg tror, at der stadig er mange almindelige netgængere, der endnu ikke bruger feedsamlere, men som kigger lidt hist og pist for nyt.

I min aftale med Business.dk ligger, at jeg opdaterer 1-2 gange om dagen, fem dage om ugen. Jeg blogger om IT og Business, men husker ikke, hvordan det er udtrykt i kontrakten (sidder lige nu på hotelværelse i Florida, og forhåbentlig finder min kuffert på et tidspunkt frem til værelset. Den hang fast i New York).

Men altså. Der er intet til hinder for, at jeg blogger om magt og ledelse - et emne, som har fascineret mig i mange år. Og i det emne indgår M/K-aspekter, som så mange andre.

Business.dk blander sig ikke i, hvad jeg skriver, eller hvordan jeg skriver det. Holdninger er, at det er "fru Tofts" mening - nøjagtig som med klummestof. Jeg ved, at der i hvert fald har været én klage over et blogindlæg, men klageren blev af business.dk venligt henvist til at bruge bloggens kommentarfelt.

Og selvfølgelig. Jeg lægger på direkte. Overskriften rammer "mit" lille territorie på forsiden af business.dk via RSS.

Et vist samarbejde er der dog, for ind imellem når Business.dk synes, at et indlæg er særlig interessant, skrives en lille "officiel" henvisning til den blogpost.

Så har jeg vist været hele vejen rundt:-)
Dorte

PS: Medier har jo tradition for, at klummer og kommentarer er "frit land". At man så kan ryge i totterne på hinanden og skilles er en anden sag, men det hænder ikke ofte.