1.3.07

Oracle-opkøb af BI til $3 mia. Hvad nu IBM og SAP?

Softwareselskabet Oracle opkøber Hyperion, der står bag såkaldt Business Intelligence-software (BI), for hele 3,3 milliarder dollar, altså godt 18 milliarder kroner. Det handler om software, der gør det muligt at presse flere og bedre informationer ud af data, så man står bedre rustet, når der skal træffes beslutninger. En nærmere definition på BI findes her.

Oracle selv er storleverandør inden for databaser og virksomhedssystemer - de såkaldte ERP-pakker (Enterprise Ressource Planning), som håndterer hele det operationelle område, fra økonomi til løn, logistik, kunderelationer og meget mere. Oracle har tidligere købt ERP-leverandøren Peoplesoft for omkring 58 mia. kr. og Siebel, der har speciale i salgsstøttesystemer (CRM - Customer Relationship Management)for næsten 22 mia. kroner, plus en snes andre selskaber.

Den høje pris, som Oracle betaler for Hyperion, reflekterer imidlertid, at der er en høj vækst i salget af BI, mens væksten på mere traditionelle softwareområder for længst er blevet moderate. Markedet er ret så modent.

Men opkøbet reflekterer også på, at BI bliver en fast og tiltrængt overbygning på virksomhedens ERP-system. Jo før, chefer og medarbejdere ved, om der er tale om afvigelser fra budgetter og andre mål, jo tidligere kan der sættes ind. Og det er hvad BI-software holder øje med.

Oracle havde selv et vist mål BI i huset, blandt andet takket være opkøbet af Siebel. Men nu har man altså budt på en af verdens helt store BI-spillere.

Der er længe gået rygter om, at IBM ville opkøbe en anden stor spiller inden for BI, nemlig Cognos, men det er blevet ved rygterne.

Oracles konkurrent på ERP-fronten, SAP? Det tyske softwareselskab har efterhånden bygget en del BI-funktionalitet, men det scorer ikke i toppen i analytikernes øjne. Der er ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet på BI området, siger for eksempel BI-eksperten Nigel Pendse, der står bag en af branchens store årlige undersøgelser, the Olap Survey.

Og jo. Microsoft har også BI. I øvrigt er det nordjyske it-selskab Targit den allerstørste leverandør i Europa af BI-software ovenpå Microsofts egen analyseplatform.

Ingen kommentarer: