2.3.07

Svensk startup udfordrer Microsoft og Google

Har lige læst en interessant artikel om et lille svensk firma, der arbejder med, hvad der kaldes et "Cloud OS" - et operativsystem "i skyerne. Det er et lille 2 megabytes operativsystem, som blot kobles til browseren, og som gør, at diverse små programmer kan downloades og køre lokalt, uanset hvilket operativsystem selve pc'en er forsynet med. Cloud OS styrer også, om datalagringen skal ske eksternt ude i "skyen" hos softwarefirmaet, eller på pc-ejerens USB-dims, eller på hans firmas egen server.

Det handler om firmaet Xcerion, der har en supergarvede ex-Microsoftbos i bestyrelsen og en tidligere Microsoft finansdirektør som investor. Jeg læste om det hos bloggeren Mary Jo Foley, hvis hovedfokus er på Microsoft.

Xcerion selv vil udvikle ti småprogrammer, herunder tekstbehandling og regneark, og firmaet håber på, at ved at forsyne omverdenen med et udviklingsværktøj, vil der komme gang i produktionen af flere småprogrammer til det lille Cloud OS.

Ifølge bloggeren har også Google fuld gang i udviklingen af et Cloud OS, da nogen vil kræve at applikationer som Google Docs og Spreadsheet også i visse tilfælde kan lagres lokalt lige som data. Tjek evt. mit tidligere indlæg om Google. Også Microsoft, der jo arbejder på at få netbaserede applikationer på plads, skulle ifølge Mary Jo Foley arbejde på et sådant operativsystem.

Den svenske satsning lyder ret så vild, men stærkt gået, hvis det lykkes. Svenskerne gør det ret godt. For eksempel er den mest anvendte opensource-database, MySql, svensk, og selv mange af verdens store koncerner har taget den til sig. Blandt de andre bemærkelsesværdige svenske firmaer er også Anoto, der står bag en digital pen, som blandt andet bruges helt centralt i lærende legetøj fra LeapFrog i USA. Leg lidt med denne side om Fly Pen og bliv misundelig på dine ungers vegne.

Ingen kommentarer: