1.3.07

Computerfejl sendte Dow Jones i frit fald

Den enorme mængder handler på New York Stock Market, der fandt sted i tirsdags, resulterede i computerproblemer hos Dow Jones, hvis aktieindex måler 30 sværvægteraktier. Resultatet blev et øjeblikkeligt fald på 200 point som fortsatte nedad netop på den kritiske dag, skriver Associated Press. Faldet blev tolket, som om der var massivt "udsalg", men der var altså tale om computerproblemer.

Belastningen, som blandt andet skyldtes nervøsitet efter et dyk på ni procent på det kinesiske aktiemarked, gav flaskehalsproblemer for Dow Jones primære computere, og derfor blev der skiftet til back up computere. Skiftet burde være sket helt usynligt for omverdenen, men det skete altså ikke. Det "rigtige" system svigtede ved ikke at præsentere real time resultater grundet flaskehalsen. Back up systemet fik præsenteret informationer, så det så ud som der var sket et kæmpefald i indekset, og det fik endnu flere til at ville sælge. Situationen illustreres godt på denne blog.

Beretningen viser endnu en gang, at det kan være farligt at stole for meget på computernes ufejlbarlighed. Jeg erindrer i øvrigt ældre undersøgelse, der viste, at folk i højere grad tog computerudskrifter for at være helt korrekte end information, skrevet på anden vis. Men mon ikke de tider for længst er forbi? Der har jo for eksempel været masser af forkerte lønsedler. Ingen computer er jo bedre end menneskene bag - altså, dem, der specificerer kravene til et program, og dem, der programmerer det. Og dertil kommer risikoen for helt uforudsete samspilsproblemer på kryds og tværs af programmer, data og hardware.

PS: Læs evt. også mit forrige indlæg om Windows som fundament for kontrolsystem på britiske krigsskibe.

Ingen kommentarer: