22.3.07

Samsungchip: Hurtig pc-start, programstart og laaang batteritid

Nu pibler det frem, og det er ikke foråret, jeg tænker på. Det er derimod en hybrid-teknologi, der bliver det bedste Kinderæg overhovedet for nogen pc-ejer: Hurtigere start af pc'en, af programmer samt en væsentlig forøgelse af batteritiden.

Det gælder datalagring, som kommer til at ske på en blanding af harddisk og de små hukommelseschip (flash), der f.eks. bruges i iPod og USB-dimser. Jeg har tidligere skrevet en smule om det her, men nu er produkter så småt på vej ud i pc'erne. Samsung har foreløbig sendt sin hybriddrive på markedet i to versioner, 128 megabytes og 256. Og Samsung, Intel og visse andre har annonceret, at nu er det omsider blevet muligt inden for en fornuftig økonomisk ramme at skabe kombiproduktet med flash chips fra 128 megabytes til 8 gigabytes.

Jeg læste om det i en god artikel fra MIT's Technology Review. Hvad jeg ikke vidste var, at Samsung har arbejdet sammen med Microsoft. Der er indbygget en funktionalitet i det nye styresystem, Windows Vista, så softwaren selv opdager, hvis der også er en flashchip tilknyttet harddisken. Fordelen er flash er, at det er langt hurtigere at lagre og læse fra chip, da der ikke skal mekanik til som med harddisken, der dels skal snurre rundt dels har en bevægelig læse/skrive-arm. Teknologien kan for eksempel betyde, at den bærbare kun sætter gang i den strøm-ædende harddisk, når flash-memory'en er ved at være fuld, og så smides det hele over på disken.

Intel har i øvrigt gang i udviklingen af en flash-drive, der skal klare arbejdet helt alene (uden harddrive) til mindre computere, der har behov for under 8 gigabyte data. Og Fujitsu har ifølge artiklen bebudet et system med op til 32 gigabyte flash.

Der er dog et aber dabei ved flash, fortæller Technology Review, nemlig en tendens til, at flash-enheden med tiden slides ud. Grænsen skulle vist ligge ved 100.000 genskrivninger pr. celle, og hvad det er omregnet til daglig brug, aner jeg ikke.

2 kommentarer:

mikkel sagde ...

hej, du opfordre i forrige blog indlæg "Oprør fra teleselskabernes MAlkeko" til at man skriver nogle forslag til hvad du skal gøre mht. internetforbindelse de 3 forskellige steder du har brug for det, men desværre er dette indlæg det eneste indlæg på din blog man ikke har mulighed for at kommenterer?
Her er mit svsr til malko indlægget, håber du bærer over med mig når jeg skriver det her :-):

Har du overvejet mobilselskabet 3's mobilt bredbånds abn? Du kan få et USB modem til 1kr med 1,5mbit/s til 299kr pr. måned inkl. 10GB fri trafik(up+down) på 3's eget net og ellers 3kr pr. megabyte ved roaming. Kortet er mindre end en barnehånd og tilsluttes via USB kabel til computerens USB port. Derefter kan man komme på nettet hvorend man er er! :-) Vid dog at 3G nettet er udbygget helt i byerne, men ude på landet er der ikke 3 dækning. Du kan tjekke på 3's hjemmeside om der er Turbo3 dækning de steder du har brug for at være online og iøvrigt kan du få datakortet på 14 dages prøve, så hvis dækningen ikke er god kan du jo altid fortryde købet.
Det kunne måske være et godt alternativ?

Dorte Toft sagde ...

Det var ligegodt sært, det med kommentaren. Censur fra teleselskabernes side:-)Eller er antallet af tags gået ud over kommentar-muligheden, eller eller eller.

Men tak for dit forslag. Jeg vender tilbage sagen om bredbåndsforbindelsen - nok i morgen - og flytter din kommentar med frem i et nyt indlæg.