17.11.06

Lisbeth Knudsen som blogger om journalistik

Det garvede mediemenneske, Lisbeth Knudsen, der jo netop er fyret som nyhedsdirektør for DR, vil gerne ind i bloguniverset og skrive om medier og journalistik.

Kom, kom, kom. Det kan ikke gå hurtigt nok. Vi savner et kvalificeret sted for meninger og debat om, hvorledes medierne forvalter - og misforvalter - deres opgave.

Netop de danske medier er ekstremt mimoseagtige, når det gælder kritik. Alle andres snavsede vasketøj SKAL luftes. Til tider er selv en ganske lille plet nok til en overskrift, hvis firmaet eller personen er kendt. Men branchens egne tilsølede klæder! Nixen bixen. En stiltiende kartelagtig aftale råder.

Branchen går kun i kødet på hinanden, når de - som med Nyhedsavisen - trues på brødet. Ikke en gang når et andet medie hænger en uskyldig ud "i den gode histories tjeneste." I sjældne tilfælde det til et pip. Aldrig en modkampagne.

Oplysningen om, at Lisbeth Knudsen måske begynder at blogge, ses i dagens udgave af Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin.

Her fortæller hun også, at medierne tilsyneladende har fået et problem med at fylde de mange avissider, der efterhånden er afsat til erhvervsstof. Derfor har pressemeddelelser fra erhvervslivet fået en vigtigere rolle som kildemateriale.

Lisbeth Knudsen påpeger desuden, at indholdet i de mange ledelsesinterviews og karrieretillæg afspejler at "erhvervsredaktionernes dybere kendskab til livet derude i virksomhederne er ikke overvældende".

Hvor sandt! Men hvordan skal det blive anderledes, når redaktionsledelserne prioriterer dækningen af al andet erhvervsstof som væsentligere end ledelsesstoffet - også hvad angår resourcetildelingen.

Der findes enkelte exceptionelt dygtige journalister, der dækker ledelsesstof, men redaktionsledelsen supplerer typisk op med, hvad der må betragtes som "anden sortering" på det område. Ikke sjældent er der tale unge mennesker, der naturligt nok er helt blanke i knolden, når det gælder ledelse og konsekvenser. Men de er billige, de unge mikrofonholdere. Og så lystrer de. Det er jo så bekvemt for en ledelse:-)

PS: Selvrangelsen i amerikanske medier har en slags anker på nettet hos Romenesko, der har undertitlen "Your daily fix of media industry news, commentary, and memos." Den blev startet af en gammel garvet journalist, Romenesko himself, men om der er flere bag i dag, ved jeg ikke. Der er tale om en slags blog (men UDEN kommentarmuligheder), og den er tilknyttet Poynter Institute i Florida. En højt respekteret institution for videreuddannelse af journalister og andre mediemennesker.

1 kommentar:

Lisbeth Knudsen sagde ...

Kære Dorte,
Tak for opfordringen og velkomsten til blogger-universet. Du kan finde MEDIEBLOGGEN på http://lisbethknudsen.blogspot.com

Bedste hilsener
Lisbeth Knudsen