3.11.06

Novell går i seng med Microsoft, men hvorfor?

Microsoft og Novell offentliggjorde i går en pagt, som gælder en fredelige sameksistens af Microsofts Windows-verden med Open Source-verdenen, men ikke den hele.

Kun Novells udgave af Linux-operativsystemet - SuSe - er omfattet. Oprindeligt udviklet i Tyskland, men købt for ikke så længe siden af Novell, der også har open source kontorpakken Open Office i produktpaletten. Pagten skulle også lette tilværelsen for Open Office pc'erne, og vel også for SuSe's egen desktop (pc)Linux.

Den anden store Linux-leverandør, Red Hat, er altså ikke omfattet. Red Hat er, hvad f.eks. IBM og Oracle støtter sig til. Oracle har i øvrigt netop sagt til sine kunder, at de skam ikke behøver købe dyr Linux-support fra Red Hat. Den vil Oracle leverer meget billigere.

Grundlæggende set fatter jeg ikke rigtig, hvad det her går ud på, og det trøster mig, at forskellige kloge kommentatorer heller ikke er enige. Men de to leverandører siger, at da flere og flere kunder bliver fælles, fordi det efterhånden er blevet muligt at køre både Windows og Linux på samme computer, så sker det af hensyn til kunderne. De har nemlig har anmodet om, at samspillet skal gøres gnidningsfrit.

(At man kan køre flere operativsystemer på samme computer skyldes en ny type software, der går under betegnelsen "virtualisering", der på sin vis opdeler én computer i flere computere. Til visse opgaver vælges billige Linux, til andre vælges Windows).

De to selskaber lover også hinanden, at kunderne ikke skal lide, når de klassiske magtkampe i it-branchen udspilles, nemlig når de sagsøger hinanden for patentkrænkelser. Microsoft hævder, at der visse steder i Linux er sket krænkelser af MS-patenter, men nu beskyttes Novell-kunderne altså, skulle MS få ret. Ikke Red Hat-kunder.

Mary Jo Foley, der hører til blandt de mest erfarne journalister med speciale i Microsofts kongedømme, mener at humlen ligger i patenterne og i Oracle/Red Hat-konstellationen. Hendes blog findes her.

En anden garvet analytiker, Josh Greenbaum, der har speciale i ERP (økonomisystemer med videre, herunder Microsofts) mener, at Microsofts omarmning af Linux er et klogt træk. Han sammenligner det med at Apple for nylig også åbnede for, at der kunne køres Windows på Mac-computere. Han mener, at omarmningen vil kvæle Linux.

I Open Source-verdenen lyder der i øvrigt vilde protester, selv om Microsoft har lovet ikke at tage patent på noget, som ulønnede open source-folk har udviklet i denne sammenhæng. Aftalen kan være i strid med reglerne i den licens, som gælder for distribution open source-systemer GPL (General Public License). Tjek for eksempel her.

Gad vide, hvad danske kunder og danske Open Source-tilhængere mener.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

"Microsoft hævder, at der visse steder i Linux er sket krænkelser af MS-patenter"

Har du en kilde til den påstand?

Jeg mener kun at have set MS antyde der måske kunne være patentkrænkelser i Linux.

Dorte Toft sagde ...

Der er en masser usikkerhed på dette område. Det beskrives blandt andet på denne blog, som jeg følger.
blogs.zdnet.com/microsoft/index.php?p=110
Dorte