12.3.07

Sådan kom Navision i klemme hos Microsoft

Bill Gates og hans ledelsesteam havde for amerikanske briller på, da de valgte at gå ind på markedet for økonomisystemer med videre - også kaldet ERP-markedet (Enterprise Resource Management). Det snæversyn kostede tid og store penge, og det kostede også mange frustrationer hos Navision. Desuden har det kostet røde øren hos Microsoft selv, der jo bebudede en hurtig, kraftig vækst i markedsandele, men firmaet har endnu kun fire procent af ERP-markedet (ifølge AMR Research).

Det fortæller jeg i dagens klumme på bagsiden af Berlingske Business, hvor jeg tager et kig tilbage i tiden.

Microsoft købte jo først amerikanske Great Plains og året efter Navision. Rækkefølgen burde have været omvendt. Navision havde den mest moderne og mest brugervenlige teknologi. Desuden havde Navisions ledelse erfaring med at bryde ind på nye markeder - bare tænk på i hvor mange lande, der var etableret forhandlernet. De to forhold burde have været uvurderlige for Microsoft, men magten blev lagt hos Great Plains i Fargo og det prægede også strategierne i for lang tid.

Nu ser det dog ud til at lysne for Microsoft på dette marked, hvis vækstpotentiale skal kompensere for, at Windows- og Officevæksten jo er løjet noget af. Microsoft er så små begyndt at æde markedsandele med sin Dynamics-familie af ERP-pakker, fortæller analysefirmaet IDC. Men størst vækst er der inden for det salgsrettede CRM-system (Customer Relationship Management), der ikke har rod i hverken Great Plains eller Navision-familien, men i Outlook og Redmond-hovedkvarteret.

Tilføjelse kl. 12.35:Computerworld har en artikel om, at der kommer masser af nyt om Microsoft Dynamics i dag, herunder rollebaserede grænseflader (som i øvrigt har været bebudet længe). En Gartner analytiker fortæller, at Microsoft har haft det svært med at komme ind på ERP-markedet. Og så fortæller analytikeren, at Navision, alias Dynamics Nav, er Microsofts mindste produkt - kun beregnet til virksomheder med op til 50 brugere. Hvilken gang Bull Shit. Navision kunne i hvert fald trække langt flere brugere den gang, produktet var på danske hænder. Det var først, da Microsoft skulle markedsføre til S-,M- og L-segmenter, at Navision blev "degraderet". Artiklen er her.

10 kommentarer:

Anonym sagde ...

Som tidligere ansat i MBS synes jeg, mange ting i din analyse lyder rigtig fornuftig.

Det er svært at sige, hvorfor Great Plains blev købt før Navision, men mon ikke det har spillet ind, at Great Plains' stifter, Doug Burghum, og Microsofts CEO, Steve Ballmer, er (var i hvert fald) best buddies i et venskab, der går rigtig mange år tilbage? Og mon ikke også det forklarer, hvorfor magtfordelingen blev, som den blev? Det virkede i hvert fald som om, Doug fik meget lang snor i forsøget på at forløse det store potentiale, der uden tvivl ligger i MBS.

Alt i alt synes jeg, der er al mulig grund til at tage hatten af for de tidligere Navision-ansatte, der blev tilbage og har fortsat kampen for det bedste for MBS med åben pande, selvom det ind imellem utvilsomt har været op ad bakke. Det vidner virkelig om passion for produkterne, kunderne, partnerne og en integritet, der er absolut second-to-none.

PS. Jeg tror også, det nu er gået op for Microsoft præcist hvor store muligheder, der findes i Axapta produktet. Bedre sent end aldrig.

Dorte Toft sagde ...

Den med best buddies... den kendte jeg ikke til. Men jo, det forklarer nok meget.

Anonym sagde ...

Jeg ved ikke, om den har noget på sig, men jeg kan huske at have hørt en sjov historie om, at det første Navision produkt, Steve Ballmer rigtig forstod, var C5 - fordi det kom på en CD i en papæske som visse andre af Microsofts produkter :-).

Det skal dog siges, at Steve sidenhen har vist stor forståelse og bl.a. har været meget støttende omkring nye initiativer og produktinvesteringer, ligesom han indtil flere gange har været forbi MBS i Vedbæk. Jeg er faktisk ikke sikker på, Bill Gates nogensinde har været i Vedbæk.

Dorte Toft sagde ...

Jeg har fået en del mails om dette blogindlæg - fra folk, der er enige. En påpeger desuden, noget som jeg glemte i skyndingen, nemlig at Microsoft helt egen Redmond-satsning på et uafhængigt CRM-system overskygget det faktum, at CRM har allerstørst værdi, når det nærmest er en integreret del af debitorregistret. Og det er (eller var???) faktisk hvad danske Navision bød på.

Anonym sagde ...

Dorte,

Dine betragtninger er jeg meget enig med, også i forhold til din meget fine artikel.

Denne nævnte også firmaet NetSuite, som Microsoft også godt kender til og på visse områder - som du også skriver - frygtes af Microsoft.

For god ordens skyld, må jeg dog tilføje at du skriver at NetSuite ikke har fået godt fat i Europa, som er meget forkert kva. at NetSuite faktisk har fået godt fat i Europa, men endnu ikke på samme niveau som i USA.

Men - det er kun et spørgsmål om 3 til mellem 6 og 9 mdr. før at NetSuite i Europa også vil være solidt udbredt.

Og når at dette sker, vil NetSuite og det's meget cool komplette virksomheds løsning virkelig også i Europa blive "frygtet" af selv Microsoft med flere

Dorte Toft sagde ...

Det var analysehuset IDC, der fortalte mig, at Netsuite ikke var slået igennem i Europa.

Vend gerne tilbage, når der er tal, der bekræfter, hvad du skriver (lige nu lugter det jo mest af reklame).

Findes netsuite i øvrigt på dansk?

Anonym sagde ...

Så vidt jeg ved arbejder torben wind stadig for MS ellers så jeg en 2 meter mand der lignede ham rimelig meget i morges.

Dorte Toft sagde ...

Ja, det er fantastisk hvad man kan lave i 3D-virtualitet i dag:-) Spøg til side. Godt at få det korrigeret. Jeg vidste, at han på et tidspunkt var den sidst tilbageværende, men har åbenbart mishørt et eller andet.

Anonym sagde ...

Ja NetSuite findes nu også på dansk. IDC havde i øvrigt et indlæg på et større NetSuite event i November 2006, hvor at IDC mig bekendt selv så at NetSuite var godt på vej ind i Europa. Så den IDC kilde du har, var nok ikke !!!den samme som ham der var til det førnævte IDC event.

Anonym sagde ...

Min It-chef er hardwaremand, det afholder ham ikke fra at tage beslutninger om software. Han har ved et møde besluttet at der ikke må være nogle løkker i vores programmer, fordi ellers kunne programmet hænge i løkken. Men det betyder så at vi skal skrive softwaren hurtigere end processoren afvikler den...