29.3.07

Dansker til tops hos SAP efter kronprins-exit

Dagens overraskende melding om, at kronprinsen hos den tyske softwaredgigant SAP, Shai Agassi, forlader firmaet, giver danskeren Jim Hagemann Snabe endnu et skub op i hierarkiet hos SAP. Han bliver nu medlem af en nyformet direktørgruppe på fem, the Executive Council, der referer direkte til den administrerende direktør, Henning Kagermann.

Jim Hagemann Snabe, der tidligere refererede til Agassi, får desuden udvidet sit ansvarsområdet. Hidtil har han haft ansvaret for alle SAP's brancheløsninger - altså ERP-systemer (Enterprise Resource Planning), der er specifikt tilpasset en lang række brancher. Nu får han også hovedansvaret for hovedproduktet, SAP Business Suite, der også er fundamentet for brancheløsningerne. Produktet bruges i øvrigt hos majoriteten af Danmarks største koncerner.

Israeleren Shai Agassi har ifølge den officielle pressemeddelelse fra SAP forladt firmaet, fordi bestyrelsesformanden, SAP-medstifteren Hasso Plattner, for nylig forlængede Henning Kagermanns kontrakt til 2009. Agassi, der er noget yngre, havde ikke tålmodighed til at vente på den absolutte topstilling. Han kom til SAP i forbindelse med koncernens opkøb af hans firma TopTier Software i 2002, og han tilskrives megen af den fornyelse, der er sket i SAP. En ældre, veltjent SAP-direktør, Léo Apotheker, overtager straks posten som vice-administrerende direktør.

En af ERP-branchens garvede analytikere, Josh Greenbaum, mener i øvrigt, at det er på tide, at Jim Hagemann Snabe får lidt mere magt. Det har han ifølge analytikeren fortjent.

Jeg talte i øvrigt for nylig med danskeren i forbindelse med en artikel til Ingeniørens it-medie Version2. Her fortalte Jim Hagemann Snabe om en kæmpesatsning fra SAP-side på nyudvikling af et system til virksomheder med mellem 50 og 300 ansatte. Systemet, der har kodenavnet A1S, vil også kunne bruges rent web-baseret, så virksomheder slipper for bøvlet med selv at have maskineriet i huset. Ifølge Hagemann Snabe vil virksomheder, der vælger basisfunktionalitet, i visse tilfælde kunne spare helt op til 90 procent af "total cost of ownership" på ERP-systemet. Med dette tiltag forsøger SAP blandt andet at tage kampen op mod Microsoft Business Solution, der jo har Navision og Axapta på hylderne under det nye Dynamics-navn.

Sær direktør-exit fra prisbelønnede PremiTech

Jeg tror, de ryster på hånden hos ventureselskabet IVS, der efter fusionen med BankInvest er blevet til NorthCap Partners. Et eller andet sært sker der i hvert fald, når deres trofæ-porteføljeselskab PremiTech pludselig mister sin direktør, og det mindre end en måned efter at der er indsat en ny bestyrelsesformand. Så vidt jeg fornemmer, er det ellers PremiTech, der langt om længe skal give IVS en exit, der virkelig er værd at prale over.

Da jeg i går læste, at Jan Ishøj Nielsen efter fem år i PremiTech pludselig havde valgt at forlade firmaet uden at have andet på hånden, tjekkede jeg lige firmaets pressemeddelelser. Jeg syntes at erindre, at det nærmest vrimlede med priser fra fornemme steder, og jovist - det er tilfældet. Da NorthCap og Dansk Erhvervsinvestering for mindre en to måneder siden skød knap 23 millioner kroner ekstra ind i firmaet, blev dets bedrifter i pressemeddelelsen beskrevet således:
• [Premitech]Delivered the industry’s leading end-to-end end-user based monitoring solution, including an executive dashboard
• Added a number of Fortune 500 accounts to the customer roster
• Earned prestigious awards including the Red Herring 100, Deloitte Fast 50 and was a European Venture Contest Finalist
• Performance Guard won 2007 Technology of the Year in Performance Management by InfoWorld, the leading IT industry publication
Selvfølgelig skal der andet en bragende gode anmeldelser og priser til at skabe en succes på bundlinien, men det er dog en overmåde effektiv måde at få åbnet for interessen hos potentielle kunder.

Firmaets produkt, Performance Guard, er da også godt. Det holder særligt øje med svartider, der hvor det virkelig gør ondt, nemlig hos slutbrugerne, så der kan gribes ind, før problemet bliver helt akut. Tidligere er svartider typisk kun målt tættere på systemet, hvor de kan være helt o.k., selv om brugerne må sidde og tromme med fingrene, mens der ventes på nye skærmbilleder.

Men noget må alligevel have været galt hos Premitech, så vidt man kan bedømme ud fra den seneste pressemeddelelse. PremiTech behøvede mere vækst, bedre ydelse og der manglede tilsyneladende også strategiske mål. I hvert fald præsenteres en ny bestyrelsesformand, Kim Wiencken, den 7. marts således i pressemeddelelsen:
At PremiTech, he will focus on driving growth, performance improvements and providing strategic directions.
Kim Wiencken har en fortid som konsulent og erfaringer fra chefposter hos Oracle og SAP. Han erstattede Microsoft-direktøren Klaus Holse Andersen, der har meget travlt sit arbejde hos softwaregiganten. For travlt til at have sikret den rette strategi for PremiTech?

Ejendommeligt nok, er det Kim Wiencken, der knap har været tilknyttet firmaet en måned, der konstitueres som administrerende direktør, ikke en af de nuværende chefer. Det er da særpræget, ikke? Gad vide, om der ikke er en slags old boys network på spil i et eller andet omfang?

28.3.07

Wow hvor Microsoft flår danskerne

Danskere betaler langt mere for Microsofts nye generation af styresystem, Windows Vista, end amerikanerne. Det fremgår af et veldokumenteretblogindlæg hos Version2. Blogføreren er Kenn L. Schjødt, databaseadministrator hos Oticon.

Schjødt giver flere eksempler, der viser at merprisen ikke blot skyldes det danske momssmæk på hele 25 procent. Selv hvis man tager den pris, som Vista sælges for på Amazon.com til amerikanske forbrugere, og lægger vores 25 pct. moms på, er der en kæmpeforskel. Tag for eksempel Vista Home Ultimate, der koster omkring 4.000 kroner i Danmark, men som i Amazon-regnestykket kun koster 2.600 kroner. Wow! (For nu at bruge Microsofts reklamebrøl for Vista - ligesom den gode blogger).

En sølle trøst er det så, at Danmark er i samme båd som resten af Europa, for alle europæere betaler overpriser. Selv Storbritannien, hvor der vel næppe skal det store oversætterarbejde til, og det gælder i øvrigt også Australien. Ganske smart gjort af verdens rigeste mand, altså at han tager de mest ublu priser fra andre end sine landsmænd:-)

Læs i øvrigt også blogkommentarerne, hvor Schjødt kommer ind på forskellen i profitmargin på hardware og software.

27.3.07

Surt show: Wannakey, Danventures og Enalyzer

Da jeg før frokost læste om, hvor elendigt det gik med noteringen af softwarehuset Wannakey på minibørsen First North var min første tanke Wannawho? Firmaet er smuttet under min radar. Da jeg havde kigget en halv times tid på informationsmaterialet var min næste tanke, hvilke rådgivere det firma har haft, siden man turde gå i gang med en børsnotering.

Der har aldrig været omsætning i firmaet, ej heller præsenteres bemærkelsesværdige kunder in spe, kun fantastiske bebudelser af en lovende fremtid. Selv om det ikke var nogen hindring i de glade dotcom-dage, så er appetitten i den retning i dag overmåde sparsom.

Alligevel forsøger Wannakey-gutterne at hente 15 millioner kroner op af lommen fra helt fremmede mennesker, og de snakker om en markedsværdi på på knap 170 millioner kroner. Hvor henter de beløbet fra?

Firmaet blev stiftet i 2005 og af 2006-regnskabet ses, at der i det år blot er investeret godt en håndfuld millioner i udviklingsarbejdet. Havde gutterne bag så kunne prale med tidligere store iværksættersucceser på it-området havde de måske haft en chance (det fik Samir Lehaffs Danventures jo).

En debattør på Euroinvestor tog i øvrigt også luft ud af forsøget på børsnotering ved at diske op med tre lænker til Wannakey-konkurrenter, der tilbyder udviklere samme. Ved nærmere tjek viser det sig dog, at det er uden distributør-aspektet, og der skal nok også betales noget "up front".

Wannakey fortæller, at distributørerne vil sikre en marketingindsats, som udvikleren aldrig selv kunne klare. Det mindre mig dog mest om "gamle tider". Det kan måske virke inden for skarpt afgrænsede specialer, men nu om dage går flere og flere jo direkte med deres software. Der er jo også flere eksempler på, at viral marketing (mund til mund - mail til øje) er overmåde effektiv. Bare tænk på den reklame, som visse udviklere har fået, ved at lade folk bruge basisdelen af produkterne gratis. Det er dem, der har sikret, at produktet er så nemt og lovende at bruge, at mange folk også gerne betaler for ekstra funktionalitet.

Et det blot overud stor entusiasme, fodret med uforståeligt succesrige børsintroduktioner som Zepto's og Rovsing, der har fået de jyske ophavsmænd til at slippe jordforforbindelsen? Eller har jeg misset, hvor geniale I er Wannakey? Hvis det er tilfældet, så fortæl (andet end I foreløbig har fortalt).

Eller er det mon blot optakt til en fin aprilsnar med First North og lottoaktier i centrum:-)

Danventures og Enalyzer skuffer

Alt i alt er det godt med fiaskoen, for der lukkes lidt mere luft ud af First North-boblen. Det gjorde også to nylige børsnoteringer, der ellers begge gik over alt forventning, Danventures og Enalyzer.

Danventures solgte også på håb. Firmaets Swirl, der håndterer stemmetstyret internetkommunikation, var ikke på markedet. Aktien blev i januar solgt til 78 kr. stykket, og Danventures fik 21,5 mio. kr. i hus. I skrivende stund ligger kursen på 41,90!

Enalyzer tilbyder spørgeskemaundersøgelser via nettet. Firmaet gik på First North i februar med aktier til kurs 25 pr. styk. Aktiekursen steg godt nok en smule i starten, men slet ikke de fordoblinger, vi tidligere har set. Da jeg sidst i dag tjekkede aktien lå den nede på 19,80.

Enalyzer gik på First North på baggrund af en 2006-omsætning på 26 millioner og et resultat på 869.000 kroner. En kæmpevækst på begge fronter, javist, men alligevel. At hente 26 millioner kroner på den baggrund. Det er vel alt, alt for mange gange resultatet uanset vækst, eller? Ville et ventureselskab mon have budt 26 millioner kroner for HELE Enalyzer?

Dødstrusler i blogsfæren

Bloggen "Creating Passionate Users", der er en af nettets mest respekterede og besøgte erhvervssteder, bliver stum. Om det er for en stund eller for evigt vil tiden vise, men det er en stribe af dødstrusler og anden ondskab, der har fået blogejeren Kathy Sierra til at tie. Hun har også trukket sig fra en konference, hvor hun skulle tale. Nu holder hun sig indendøre, skækslagen.

Kathy Sierra navngiver nogle af dem, som har truet hende med død, voldtægt og meget andet. Det er bloggere, kendte fra blogsfæren - folk, som selv "tretårnede" bloggere referer til. Chris Locke (bloggen Rageboy), medforfatter til Cluetrain Manifesto er blandt dem, der har svinet hende til. Sierra appellerer til andre om at undgå at deltage i arrangementer, hvor de navngivne står på talerstolen. Hun lader dog på visse områder en lille tvivl stå åben - en tvivl om, hvorvidt der kan være nogle, der på en eller anden vis posterer i andres navn.

Men dødstruslerne, der er anmeldt til politiet, har også givet anledning til debat om den ovenud ondskabsfulde tone, visse bloggere skriver i, samt om anonymiteten i blogverdenen. Alles erfaringer er vel, at de kommentarer, der minder mest om verbal vold, lægges anonymt på af de feje hundehoveder.

Hvad angår Kathy Sierra. Har du ikke fulgt hendes blog, så læs nogle af de indlæg, som står i venstre spalte under betegnelsen "Past Favourites". Mange gode indlæg.

25.3.07

"Forretningen" ud af IT!

I en professionel fodboldklub - lader man da træneren vælge, hvilke spillere der skal købes, eller går "forretningen" - topledelsen - ind over og ansætter egne favoritter? Jeg kom til at tænke over det, da jeg skrev min klumme til bagsiden af Berlingske Business i morgen, mandag.

Overskriften er "Forretningens dilletanter koster dyrt", og det er naturligvis it, det gælder. Jeg fornemmer, at ustabilitet og hovsa-påhit vinder frem, fordi forretningen (uanset sektor, offentlig som privat) blander sig for meget, kraftigt indspireret af it-rådgivere og -selskaber, der nu nyder rollen som "partner".

Selvfølgelig er det lykkeligt, at forretningen (privat og offentlig) omsider tager it så alvorligt, så man engagerer sig. Og havde man en af de arrogante it-chefer eller en af dem, der snorksov, er det da også godt, at han er sat på plads.

Problemet er blot, at mange direktører ikke holder sig på måtten - til selve strategien. De inspireres i VL-gruppen, af det store konsulenthus/it-selskab, på golfbanen etc. etc. De vil outsource, de vil skifte platform, de vil have livrem og seler og kvantespring. De vil spare, og de vil kunne prale.

Jeg er groft generaliserende her, som i klummen. Men har jeg nogenlunde ret, så er næste fase jo, at ingen klarhjernede unge gider gå efter en post som it-chef. I forvejen er den jo sjældent en god karrierevej, for den ender ofte blindt.

Jeg har i klummen nogle eksempler på, hvor det går galt, men hvad mener du? Er der tegn på øget ustabilitet og hovsa, fordi forretningen ikke kan holde nallerne væk? Og er der eksempler på, at forretningen simpelthen er en for ukvalificeret modspiller til "sælgerne", være det sig af konsulentydelser eller produkter?

Exit Infoworld på papir - exit mange andre aviser

Jeg erindrer det amerikanske it-blad Infoworld, som en af de allerstørste succeser på området. Bladets mange dybtgående tests af produkter blev altid imødeset med spænding, men nu er dødsdommen er afsagt, dog kun på papir. Den officielle besked ventes at komme i morgen.

Men Infoworld fortsætter på online. Herhjemme har vi allerede set samme udvikling, da danske PC World blev nedlagt på papir, men fortsatte online. Begge medier er udgivet af IDG - International Data Group - som jeg har haft privilegiet at arbejde for i omkring otte år. På Computerworld - både på print og online - samt hos IDG News Service i Boston.

Det undrer ikke mig, at netop it-medier på grantræer knækker først i den storm, som internettet har skabt for mediebranchen. Der findes næppe nogen mere nysgerrig gruppe af mennesker end dem, der arbejder med it (bortset fra journalister:-)), og især branchefolk, søger lynhurtigt hen til, hvor nyhederne præsenteres først. Det bliver jo online og typisk på amerikanske websteder. Det har bare taget papirmedierne alt for længe at få fjernet "old news" fra egne nyhedssider.

En masse bloggere/journalister skriver om Infoworlds død på papir. Jeg kan anbefale "The Rapid Transformation of Publishing Economics", hvor en IDG-chef blandt andet citeres for, at væksten i onlineomsætning nu overstiger faldet i printomsætning, samt for, at onlineomsætningen tæller for 35 procent af den samlede indtægt for IDG i USA, hvor koncernen ellers står bag masser af blade. Også en specifik Infoworld-artikel sammesteds er værd at læse.

At Infoworld går rent på online betyder dog ikke, at alt bliver gratis (læs annoncefinansieret). Så vidt jeg kan læse mig til skal der stadig betales for store dele af informationen.

Avisernes død på print vil gribe om sig. Tag bare et land som Danmark, hvor der er så få læsere til at dele omkostningerne til papir, tryk og håndtering.

Det er faktisk helt uden for min fatteevne, at danske politikere ikke evner at se konsekvenserne af at pålægge 25 procents moms fuldstændig uden hensyn til de skadevirkninger, det har på visse, meget sårbare områder, såsom for det danske sprog. Tag bare bøgerne! De unge, der nu får "spillet" det engelske ind gennem ører og øjne foran pc'en, vil i endnu højere grad blot købe engelsksproget litteratur (og i udlandet) og sky litteratur på dansk. Hvorfor gør de danske politikerne dog ikke som de svenske og reducerer bogmomsen til seks procent (har så vidt jeg husker det øget bogsalget med 20 pct.), hvis ikke de har modet til at fjerne den helt.

Næste gang en folketingspolitiker omtaler sin bekymkring for det danske sprog, vil jeg nok fremsende et brækmiddel til den pågældende. Andre gode forslag til "gaver"?

PS: Godt blogindlæg om at læse e-bog, Sony Reader, hos Codegirl.dk.

23.3.07

Weekendlæsning: Alkohol, Navision, Oracle, SAP

Endelig weekend. En god middag med et godt glas rødvin! Tag hellere en håndfuld extasy-piller eller en pibe cannabis, hvis du har dit liv kært! Hvis alle "stoffer" opdeles i tre kategorier, så hører alkohol til i den mest skadelige. Værst er heroin, men alkohol kommer på 4. pladsen og tobak på 6. pladsen. Det fremgår af det respekterede tidsskrift Lancet, der refereres af The Register her .
********
Da bossen for Navision med mere, altså Microsoft Business Solutions, Doug Burgum, trak sig fra posten i september blev han erstattet af Satya Nadella, men allerede nu står stolen tom igen. Erp-Analytikeren Joshua Greenbaum gætter på, at det bliver den vist meget vellidte kvinde, Tammy Reller, Corporate Vice President, der tager over.
********
Og så er der jo lagt op til et hundeslagsmål blandt softwaregiganterne Oracle og SAP. Dagens medier fortæller, at Oracle anklager pæne, noble, halvkedelige tyske SAP for industrispionage af værste skuffe. SAP har tilbage i 2004 købt firmaet Tomorrow, der leverer langt billigere vedligeholdelse/support på en række produkter, end produktejerne selv gør. Blandt produkterne er tre, som Oracle har købt, nemlig Peoplesoft, J.D. Edwards (begge ERP) og Siebel (CRM). Ifølge Oracle har SAP downloaded en masse servicedetaljer om disse produkter under foregivende af at være kunde. Sagsanlægget ser ret så alvorligt ud, som fortalt her i en ZDnet-blog. Men tidligere nævnte Greenbaum fortæller i sin blog, at Oracle blot kæmper med alle midler for at beholde servicekontrakterne, for de giver langt mere i kassen end nysalg. Hverken SAP eller selskabets datterselskab Tomorrow har gjort andet end at sikre kunderne bedst muligt, og inden for lovens grænser, mener Greenbaum. SAP vil endnu ikke kommentere sagsanlægget, der er spritnyt.

Hip Hip Hurra til Bissen med s

Manden, der fik dresseret mig til at skrive nogenlunde forståeligt om it, fylder år i dag. Et Hip Hip Hurra til Erik Bistrup, mangeårig journalistisk topboss på Berlingske fylder 70 år.

Første gang jeg som praktikant på avisen afleverede en it-historie, spurgte han mig, om hvem i alverden jeg havde skrevet den for. Jeg erindrer, at han nærmest lå på gulvet og vred sig af grin, men det er nok en erindringsforskydelse.

Bissen er den bedste journalistiske boss, jeg nogensinde har haft. Afregning ved kasse 1, når man havde lavet noget lort. Afregning ved kasse 1, når man havde lavet noget godt. Bommede han sig over for en, så var der også en klar erkendelse af det.

Og hvilken bladskrædder han var. Også den bedste, jeg nogensinde har arbejdet sammen med. Han har gjort livet sværere for de bosser, jeg har haft siden.

22.3.07

Samsungchip: Hurtig pc-start, programstart og laaang batteritid

Nu pibler det frem, og det er ikke foråret, jeg tænker på. Det er derimod en hybrid-teknologi, der bliver det bedste Kinderæg overhovedet for nogen pc-ejer: Hurtigere start af pc'en, af programmer samt en væsentlig forøgelse af batteritiden.

Det gælder datalagring, som kommer til at ske på en blanding af harddisk og de små hukommelseschip (flash), der f.eks. bruges i iPod og USB-dimser. Jeg har tidligere skrevet en smule om det her, men nu er produkter så småt på vej ud i pc'erne. Samsung har foreløbig sendt sin hybriddrive på markedet i to versioner, 128 megabytes og 256. Og Samsung, Intel og visse andre har annonceret, at nu er det omsider blevet muligt inden for en fornuftig økonomisk ramme at skabe kombiproduktet med flash chips fra 128 megabytes til 8 gigabytes.

Jeg læste om det i en god artikel fra MIT's Technology Review. Hvad jeg ikke vidste var, at Samsung har arbejdet sammen med Microsoft. Der er indbygget en funktionalitet i det nye styresystem, Windows Vista, så softwaren selv opdager, hvis der også er en flashchip tilknyttet harddisken. Fordelen er flash er, at det er langt hurtigere at lagre og læse fra chip, da der ikke skal mekanik til som med harddisken, der dels skal snurre rundt dels har en bevægelig læse/skrive-arm. Teknologien kan for eksempel betyde, at den bærbare kun sætter gang i den strøm-ædende harddisk, når flash-memory'en er ved at være fuld, og så smides det hele over på disken.

Intel har i øvrigt gang i udviklingen af en flash-drive, der skal klare arbejdet helt alene (uden harddrive) til mindre computere, der har behov for under 8 gigabyte data. Og Fujitsu har ifølge artiklen bebudet et system med op til 32 gigabyte flash.

Der er dog et aber dabei ved flash, fortæller Technology Review, nemlig en tendens til, at flash-enheden med tiden slides ud. Grænsen skulle vist ligge ved 100.000 genskrivninger pr. celle, og hvad det er omregnet til daglig brug, aner jeg ikke.

Oprør fra teleselskabernes malkeko

Ved månedskiftet flytter jeg kontor, og det får mig til endnu en gang at skære tænder over teleselskaberne. I værste fald ender jeg med tre fastnet-abonnementer (hjem, sommerhytte, kontor) og tre bredbåndsabonnementer - jeg skal jo kunne arbejde fra alle stederne. Det bliver til ganske mange dage, jeg skal arbejde hver måned, før televæsenet har fået sit.

Og jovist. Det er til dels min egen skyld, da jeg hverken har eksperimenteret nok eller været sparsom nok (såsom at nøjes med en såkaldt "bærelinie" i hytten og så suppleret med mobilen - trods dårligere samtalekvalitet). Men nu begynder jeg.

Kælderen, hvor jeg har lejet mig ind og indretter kontor, har intet telefonstik (ingen telelinie). Men jeg har netop bestilt en boks hos Clearwire, der leverer trådløst bredbånd (Wimaxx) i en række storbyer. Det koster mig 99 kroner i oprettelse, adm. gebyr på 55 kr. og 299 kr. månedligt i abonnement (for 1 MB - håber det er nok). Nu krydser jeg fingre for, at den kan trække signalet ind i kælderen, men ellers er der 14 dages fortrydelse.

Jeg valgte Clearwire efter at have tjekket hos TDC. Der krævede man omkring 1.600 kroner at trække stik ind. Oveni kommer oprettelse af bredbåndsforbindelse. Den månedlige bredbåndsudgift på omkring 259 kroner (1MB - pris pr. 1. april) plus udgift til "bærelinie", kr. 40 om måneden. Og jeg har altså i forvejen hos TDC 2xfastnet plus 1 gang bredbånd (sommerhytten)...

Virker Clearwire-boxen godt i kælderen, vil jeg overveje også at tage den med hjem i tasken (80 meter derfra), og så opsige mit Cybercity-bredbånd. Og så har jeg i øvrigt netop fået en særlig Philips-telefon, der kan køre på bredbånd (Skype) og fastnet, til test, og går det godt, ja så ryger i hvert fald fastnetabonnementet i sommerhytten, hvor jeg vil kunne nøjes med en "bærelinie" plus TDC-bredbånd (indtil nogen sætter en Wimaxx-mast op på Samsø). Og i forvejen bruger jeg jo Skype-telefoni via min pc til udlandskald, men det forudsætter jo, at den er tændt.

Du milde, hvor jeg kan spare penge, og så kan jeg gå lidt ned i tid og rejse mere og og. Jo, "konen med æggene" har travlt, og gad vide om ikke jeg får snublet over alskens tekniske problemer. Fortæl mig blot om jeres værste eksperimenter, så bliver det ikke så slemt:-)

20.3.07

OBS: Vista-bøvl med den danske digitale signatur

De, der er gået over på Microsofts nye generation af Windows, Vista, kan ikke bruge den digitale signatur til visse tjenester. Hvor det går galt, ville man - for at kunne bruge den digitale signatur – blive nødt til at slå en sikkerhedsanstaltning i browseren Internet Explorer fra, hvilket absolut må frarådes, da den digitale signatur jo netop handler om sikkerhed. Løsningen er foreløbig at installere Mozilla Firefox-browseren og bruge den, og der er ingen problemer med at have begge browsere på pc’en.

Jeg blev klar over problemet via en kommentar til min blogpost om mølkugle-testen. Afsenderen var Kasper Hyllested, der skrev:
”Ud over de kendte problemer [med TDC’s digitale signatur], så kan jeg tilføje, at det ikke virker i Windows Vista. Hurra for TDC!”

Den digitale signatur
bruges i to sammenhænge. Det er typisk som login til en digital tjeneste (applikation), men også som en underskrift, der beviser, at personen er, hvem han/hun udgiver sig for at være. Signaturen bruges foreløbig af 500 offentlige tjenester, når borgerne/firmaer vil have adgang, og også af visse arbejdspladser internt og eksternt rettet.

Jeg tog kontakt til IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet, da det er her, den digitale signatur er forankret. Det viste sig, at der er flere om at dele ansvaret for, at det går galt med den danske signatur.

Microsoft og TDC arbejder med problemet

Fuldmægtig Nikolas Triantafyllidis oplyser, at Microsoft er i gang med at se på problemet sammen med TDC, der jo har det endelige ansvar for den tekniske implementering af den offentlige digitale signatur. TDC vandt opgaven i 2003 efter en udbudsforretning.

Nikolas Triantafyllidis påpeger imidlertid, at det IKKE er alle digitale tjenester, hvor man logger sig ind med den digitale signatur, som er ramt. Forklaringen på, hvorfor der opstår problemer, er kompliceret og teknisk, men hermed mit bud.

1. De tjenester, der bruger en standard SSL-loginprocedure (Secure Socket Layer) har INGEN problemer under Vista.

2. Men en del tjenester bruger ikke SSL-login. De bruger i stedet alternativ måde at lade brugeren logge ind på, og det skyldes ønsket om at gøre det lettere for denne. Har en person for eksempel to forskellig certifikater – et personcertifikat (bundet til cpr-nummeret) og et medarbejdercertifikat (bundet til arbejdsgiverens cvr-nummer) vil den alternative løsning guide brugeren igennem, så det rette certifikat i den givne sammenhæng vælges. Brugeren vil således ikke risikere at bruge medarbejdercertifikatet, hvor det burde være personcertifikatet, og omvendt.

3. Den hjælpe-funktionalitet kræver lidt ekstra arbejde bagved. Der skal kaldes kode ind til håndteringen af dette, men det forhindres af Internet Explorer 7, der jo leveres som del af Vista.

4. Som standard leveres browseren nemlig således, at den arbejder på beskyttet vis – i ”protected mode”. Det betyder, at browseren ikke tillader kald af de bagvedliggende applikationer. Formålet med beskyttelsen er blandt andet at forhindre, at ondsindet kode bliver installeret og køres.

5. De alternative løsninger, der bruges i stedet for SSL-login, er enten skræddersyede i den givne sammenhæng, eller også er der brugt en standardkomponent fra Open Source-verdenen – Open Sign. Komponenten er udviklet i samarbejde med organisation SLLUG (Skåne Sjælland Linux User Group ).

6. Hvis Microsofts og TDC’s drøftelser munder ud i, at det kan blive for kompliceret eller tage for lang tid at rette i Vista, kan der måske blive tale om, at Open Sign ændres. Og det vil også blive nødvendigt for de skræddersyede løsninger.

En tak til Nikolas Triantafyllidis for at guide mig igennem og en undskyldning, hvis forklaringen er blevet for populariseret.

Smart kontaktsystem fra Heinemeiers 37signals

Chicagofirmaet 37signals, der har den unge kendte dansker David Heinemeier Hansson blandt partnerne, har netop lanceret en ny netbaseret tjeneste. Den er inden for den kategori, der kaldes CRM - Customer Relationship Management. Systemet gør det let at holde styr på alle de kontakter, man selv og ens kolleger har med en given kunde, klient... eller journalist. I demoen af det nye system med navnet Highrise har 37signals faktisk været så "fræk" at bruge en af de allermest kendte it-journalister, Walt Mossberg fra Wall Street Journal, til eksemplet på "kunden" eller kontakten.

37signals er blevet kendt for en række netbaserede løsninger, der er meget lette at gå til, og firmaets software bruges foreløbig af en million registrerede kunder. Det mest kendte værktøjer er nok projektstyringsværktøjet Basecamp, hvor det er gratis at køre et projekt, men skal der styres flere sideløbende, skal der betaling til, og firmaet kører IKKE med underskud. Det er i hvert fald, hvad jeg hører.

I CRM-systemet skriver man en note, når man har haft kontakt med den pågældende person, så man kan huske, hvad man snakkede om og besluttede. Der er også funktionalitet for opfølgning, en "to do"-liste og meget mere.

Det bliver spændende at se, om 37signals får succes, for det er netop et webbaseret CRM-system, det fra salesforce.com, der fik alverdens øjne op for styrken at satse fuldblods på dels det webbaserede dels en opbygning af softwaren, der reflekterer de primære brugeres behov (her sælgerne) og ikke først og fremmest deres chefers behov. Salesforce.com blev en slem udfordring for den "gamle" CRM-konge Siebel, der i dag ejes af Oracle.

Måske er Highrise værd at prøve for den lille danske virksomhed, der ikke har problemer med det engelske. Dansk kommer det ikke på. En af de andre 37-signals-partnere, Jason Fried, sagde i efteråret til mig, at det dels ville blive alt for dyrt at "lokalisere" softwarepakkerne, og det ville mindske smidigheden. Som det er nu kan firmaet blot rette løbende et og samme sted, når noget skal gøres bedre.

Jeg blev opmærksom på Highrise via den kendte blogger Robert Scoble.

Tilføjelse kl. 17.00:
Nu hvor jeg har hejst det danske flag, så også et kip til firmaet ZYB, der er kommet på en liste over 100 bemærkelsesværdige innovationsvirksomheder i Europa, Mellemøsten og Afrika, valgt af magasinet Red Herring. Danske ZYB står bag en online tjeneste, der tilbyder brugere over hele verden gratis online backup af mobiltelefonen. På vej inden for et par måneder skulle også være et verdensomspændende online community, "der bygger videre på mobiltelefonens stærke sociale egenskaber" - hvad det community så end går ud på.

18.3.07

Mølkugletesten: Bidrag velkommen

Mit tidligere indlæg om e-boks, der var noget kritisk, resulterede i en masse kommentarer, der satte mig på plads:-) Men midt i kommentatorernes begejstring over at slippe for rudekuverter, papir og arkivering, faldt der også nogle bemærkninger om, hvad e-boks burde gøre langt bedre.

Kritikken fik mig til at tænke over, hvor ofte selv helt nye it-systemer rammer lidt forkert, fordi vi gennem de seneste år er vænnet til en vis måde at arbejde på. De "lugter" lidt af mølkugler. Tag bare søgefeltet. Vi er så vant til, at en "vogn retur" efter søgeordet er nok til at sætte søgningen i gang, men alligevel ser vi steder, hvor vi afpresses et klik på "søg"-knappen. Den fejl har e-boks dog ikke, men andre.

Så jeg konstruerede en mølkugle-test til min mandagsklumme til Berlingske Business.

Testen har fem dele:

Deltest nr. 1: Ejerskabsdiktatur?

Afspejler IT-systemet først og fremmest værdierne, som ejerne/fagdirektøren har, og ikke værdierne, der tæller mest for brugere/kunder?

Deltest nr. 2: Ny-standarder?
Afspejler IT-systemet traditionelle brugergrænseflader, og ikke dem, som de unge, store spillere har vænnet folk til?

Deltest nr. 3: Frynsegoder?
Tilbyder systemet ikke meget mere end ”need to have”, hvor de nye lægger pænt med fryns oveni?

Deltest nr. 4: Abearbejde?

Belaster systemet brugere med banalt ekstraarbejde, der hos de nye spillere typisk er automatiseret?

Deltest nr. 5: Hul igennem?

Tilbydes der telefon- og/eller mailsupport, der typisk ender med ”det er ikke mit bord”, hvis folk overhovedet slipper igennem, hvor de nye spillere lader brugere hjælpe andre bruger?.

Mangler jeg noget? Og har du eksempler på, at selv spritnye it-systemer får en mølkugle eller tre ud af fem mulige?

16.3.07

Riskærs navlesnore, DR og Dell m.v.

Stamceller
Finansmanden Peter Forchhammer, der ofte har spottet guld på it-området og andre, synes at have fattet interesse for Klaus Riskær Pedersens Copygene, der tilbyder frysning og lagring af navlesnorsblod. Sådan tolker jeg i hvert fald dagbladet Børsens historie fra i går om, at Notabene-direktøren Brian Mertz Pedersen med flere er på vej ind som investorer i Copygene. Hvor han ses, ses Peter Forchammer typisk som skyggeonkel. Jeg har dog lagt endnu mere mærke til, at Virgin-bossen, Richard Branson, også opretter en biobank til navlesnorsblod. Han vil lade halvdelen af hver "navlestreng" gå til et nationalt center, som alle kan trække på. Navlestrengen rummer stamceller, og forældre deponerer den som en slags "forsikring", der kan hjælpe, hvis deres barn skulle bliver alvorligt syg. De kyndige på området er vist ikke færdig med at votere om, hvorvidt det vitterligt nytter, men penge er der i det for biobankerne.

Fyringer hos DR
I går hørte jeg, at en ung ansat i DR havde spurgt en gruppe ansatte, der nærmede sig de 60, om de ikke snart burde gå på efterløn. Og mon ikke DR's ledelse også rettet sigtekornet især mod de ældre, nu hvor der skal skæres 10 pct. af arbejdsstyrken, men skyd ikke jer selv i foden. Nok er der masser af liv, arbejdslyst og engagement på en ung mediearbejdsplads, og der bydes på masser af skandaler (ungdommelighed kan gøre det lettere at skære lidt hjørner). Men hvordan ville arbejdspladserne klare sig, hvis der ikke var de gamle trækheste, der gang på gang overtager andres byrder, når de unge ringer ind med "barns første sygedag", og når de hele tiden smutter afsted på barsler.

Kundestorm på Dell
Dell åbnede jo for nyligt for, at kunder kan påvirke udviklingen. Det skete gennem stedet Dell Ideastorm, hvor brugerne også giver hinandens forslag karakter. Topscorer med 112.706 stemmer er et ønske om, at Dell fra fabrikken forsyner visse pc'er med Linux (en desktop-version). P.t. er normen hos alle leverandører, at pc'er leveres med Windows-preinstalleret. En af landets mest vidende it-bloggere, Poul Henning Kamp, har på sin blog, tilknyttet Version 2, skrevet en barsk kommentar om den manglende valgfrihed, men måske lysner det nu hos Dell.

Tilføjelse kl. 16.10. Tjek svenske Telepos
Firmaet har netop fået en betydningsfuld europæisk pris, European ICT Prize, som blev uddelt på Cebit-messen: Her er lidt fra Computerweden.
"Telepos software integrerer fast telefoni, mobiltelefoni og internettelefoni. Formål er, at man får adgang til arbejdspladsens net og tjenester uanset hvorledes kommunikationen sker. Softwaren bygger på åbne standarder."
Den svenske version er her. Der var ingen danske firmaer blandt vinderne, ej heller blandt dem, der nåede til slutrunden. Men sidste år var danske Guardia, der arbejder med ansigtsgenkendelse, blandt prisvinderne.

Kvidren om Twitter

Masser af toneangivende US-bloggere har lige nu travlt med at tage stilling til en relativt ny tjeneste ved navn Twitter.com (kvidren, pludren etc.). I sin værste konsekvens kan Twitter ende med at minde om den endeløse kvidren om trivialiteter, man indimellem overhører, men perspektivet er også, at man i en lidt for travlt hverdag alligevel får "tid" til at holde venner lidt ajour med, hvad man foretager sig.

Med Twitter kan man via sin mobil eller pc lige give en vennekreds en hurtig kort besked, og det synes som om at den typiske brug går lige fra "Jeg er på vej til et møde med xxx...." til, "Uhm, for en god bøf jeg fik her på ...." og "Lad os tage en øl på den røde pub kl. 18". Man kan også kvidre direkte med en given "Twitter" - "hvad laver du?"

Nogle elsker tjenesten, heriblandt den tidligere Microsoft-blogger, Robert Scoble, der nu laver videoblogs. Andre hader tjenesten. Man er nok på i forvejen, lyder ind af indvendingerne. Andre bliver stiktosset over, at Twitter-brugere uden videre sætter dem på beskedlisten (fordi de selv er Twitter-brugere, og ikke har slået begrænsinger til), så de skal aktivt fjerne pludrestrømmen.

Vil det slå igennem herhjemme? Ja, hvorfor ikke, især blandt de unge, der i forvejen har begravet snotten i mobilen. Med Twitter kan man hurtigere end med SMS fortælle 120 bekendte om, at Peter altså er dum, eller at der er demo på Jagtvej i aften. Man får også oversigt over alle beskeder, fra de kvidrere, man følger, på én side.

En af de mest berømte Twitter-brugere er nok den amerikanske politiker, John Edwards, der jo også har oprettet sig med valglokale og avatar i Second Life.

Jeg selv er ret sparsom kvidrer - på afstand:-). Mobilen, e-mails og chat mere end rækker, men jeg ville da gerne høre lidt mere om venners gøren og laden. Men ikke alle mulig bekendtes.

Her er en introduktion til Twitter for begyndere.Twitter har i øvrigt også lige vundet en pris på en af de konferencer om interaktivitet (og film), som buldrer frem i betydning, SXCW. Og det er hvor mange af de toneangivende bloggere har været de seneste dage.

Om Twitter kan bruges i DK? No clue, men tvivler.

15.3.07

Signalement af en Bizzenlæser

Er læseren af Bizzen typisk en mand på 25-35 år og beskæftiget med it, eller er billedet mere mangfoldigt (yep, tror jeg). Den store undersøgelse af, hvem der egentlig læser blogs går ind i en slutspurt, så derfor lige en hånd til både de frivillige, der står bag undersøgelsen, og til mig selv, så jeg får en bedre fornemmelse af, hvem jeg skriver til.

450 blog-ejere har foreløbig fået i alt 5.500 besvarelser, og der er plads til flere:-)

Hvis du ikke allerede har svaret vedrørende Bizzen, så brug gerne et par minutter på at krydse af, hvem du er, hvilke blogs du læser, og om du selv er blogger. Du kan også komme med både ris og ros, hvis det trænger sig på.Klik her for at gå til spørgeskema. Undersøgelsen slutter på mandag kl. 18.

Bizzen-resultaterne får jeg den 2. april, hvor gruppen bag Blogtjek07 samtidig fortæller om den typiske bloglæser. Jeg fortæller nærmere om begge dele her på bloggen.

Vejen til Bizzen er i øvrigt mangfoldig. Mange kommer via søgninger, og hvilke! Her et par eksempler på nogle af de mere særprægede søgninger, der er endt hos mig.
* Hvad koster det i bøde for at tisse offentligt
* Sexede spil for unge
* Træk lige vejret en enkelt gang
* Hvor mange procent husker man

PS: I øvrigt runder Bizzen sit første år i morgen, og det er foreløbig blevet til 335 indlæg fra min side. Antallet af kommentarer har jeg desværre ikke statistik for.

14.3.07

E-boks overskud handler også om tvang

PBS har netop udsendt en skabet pressemeddelelse, hvori e-boks fortæller at tålmodighed betaler sig. "Med et overskud på 3,5 million kroner har e-Boks bevist sit værd overfor både brugere og ejere", lyder det i pressemeddelelsen.

Det er e-boks' første overskud, men det er absolut en non-historie. Masser af borgere er jo blevet tvunget til at bruge e-boks. Der er arbejdsgivere, der kræver det af deres ansatte, så hvis de vil have løn..... Banker pusher e-boks. Kommunerne har været ude på charmekampagner for at få borgerne til at nøjes med elektroniske breve.

Disse primærkunder hos e-boks sparer jo store beløb ved at slippe for at sende det vanlige brev til borgeren. Nu er det blot nogle bits, der transmitteres til e-boks og lagres i borgeren mappe, "hvor du har oversigt over alt etc.".

Problemet er, at der er visse af os - ret så mange, vil jeg tror - der ikke konstant tænder pc'en for at tjekke e-boks. Brevet, der ligger på køkkenbordet - jo, det overser man sjældent. Men brevet, der ligger virtuelt!

Vi har jo allerede hørt om kommuner, der brokker sig over, at de bliver nødt til at gøre noget, fordi borgerne glemmer at tjekke de breve, som de har fået "sendt" til e-boks.

Jeg selv er netop tvunget ind i e-boks af en af mine kunder. Ellers får jeg ikke penge for mit arbejde. Min kunde giver mig besked om, at jeg kan tilmelde mig via min netbank, og det lyder jo let nok. Men det viste sig, at opretter jeg e-boks via netbanken, så ville også alle bankpapirer pr. automatik ryge derind. Slut med breve fra banken.

Det passer sikkert alle Danmarks systematiske mennesker, men jeg vil have mit kontoudtog ind ad døren. Jeg vil have det i hånden i papir, så jeg kan tjekke, om der skulle være ejendommelige poster (evt. indbrud i netbanken). Og jeg vil ved gud ikke - som banken ellers har foreslået - nøjes med en udskrift pr. kvartal. Jeg vil også have min PBS-oversigt i hånden for at tjekke, om den ser fornuftig ud.

Kald mig gammeldags. Et oldstykke, der ikke vil undvære sit papir. Men der er et gammelt ordsprog, der hedder "ude af øje, ude af sind", og det holder.

Derfor bliver jeg så irriteret, når e-boks' kunder (arbejdsgivere, forsikringsselskaber, banker, kommuner etc.) forsøger at bilde os ind, at alt dette handler om kolossale fordel for os. Meld dog ud, at det først og fremmest handler om at reducere jeres omkostningsniveau. Om at spare hulens masse penge på håndtering, frimærke og forsendelse af jeres breve.

Og del så med os i porten:-)Jeg vil garantere for, at masser af os i den anden ende alligevel udskriver og sætter i mapper, og det koster jo i printerpatroner og papir.

12.3.07

Kaffeklubben: Uenighed i Venstre om IT i folkeskolen

Venstres it-politiske ordfører Michael Aastrup Jensen er ikke enig med sin partifælle, undervisningsminister Bertel Haarder i dennes holdning til it i folkeskolen. Bertel Haarder afviser, at der skulle være behov for at teste elevernes it-kompentencer ved folkeskolens afgangseksamen, men Michael Aastrup Jensen vil nu forsøge at få ministeren til at ændre holdning.

Vil du høre mere om det, så stil ind på Kaffeklubben på P1 i morgen formiddag, eller lyt til genudsendelsen i morgen aften. Jeg er den indbudte blogger, der sætter tre emner til debat blandt tre polikerer, og it i folkeskolen er et af disse. Børn har i dag mulighed for at gå til afgangseksamen i for eksempel sløjd og husgerning, men altså ikke IT-kompetencer, som dem, der fremgår her.

Optagelsen fandt sted i fredags.

De to øvrige politikere er Magrethe Vestager fra de Radikale og Pernille Rosenkrantz-Theil fra Enhedslisten. Så vidt jeg umiddelbart forstod dem, er de enige med Haarder... men det hænger sammen med, at de i forvejen synes, at der er alt for mange test af skolebørn.

IT i folkeskolen ligger som sidste af de tre emne. Det første handler om, hvorvidt køn går før kultur, når det gælder kunstens verden. Studieværten Irene Manteufel tager også en kønsspecifik sag op, nemlig reaktioner på den 61-årige nyblevne mor.
Det miderste emne handler om Second Life. På spørgsmålet om partierne også vil møde deres vælgere der, altså etablere sig i det virtuelle 3D-univers, sagde både Venstre og Radikale ja, mens Enhedslisten sagde mest nej, og det blev begrundet i, at Second Life er for kommercielt. Jeg har sidst skrevet om Second Life her.

Kaffeklubben på P1 er på fra 10.03 til 11.30 og genudsendelsen er fra 20.00 til 21.30. Og der er mulighed for at komme af med både ros og harme på Kaffeklubbens blog.

Sådan kom Navision i klemme hos Microsoft

Bill Gates og hans ledelsesteam havde for amerikanske briller på, da de valgte at gå ind på markedet for økonomisystemer med videre - også kaldet ERP-markedet (Enterprise Resource Management). Det snæversyn kostede tid og store penge, og det kostede også mange frustrationer hos Navision. Desuden har det kostet røde øren hos Microsoft selv, der jo bebudede en hurtig, kraftig vækst i markedsandele, men firmaet har endnu kun fire procent af ERP-markedet (ifølge AMR Research).

Det fortæller jeg i dagens klumme på bagsiden af Berlingske Business, hvor jeg tager et kig tilbage i tiden.

Microsoft købte jo først amerikanske Great Plains og året efter Navision. Rækkefølgen burde have været omvendt. Navision havde den mest moderne og mest brugervenlige teknologi. Desuden havde Navisions ledelse erfaring med at bryde ind på nye markeder - bare tænk på i hvor mange lande, der var etableret forhandlernet. De to forhold burde have været uvurderlige for Microsoft, men magten blev lagt hos Great Plains i Fargo og det prægede også strategierne i for lang tid.

Nu ser det dog ud til at lysne for Microsoft på dette marked, hvis vækstpotentiale skal kompensere for, at Windows- og Officevæksten jo er løjet noget af. Microsoft er så små begyndt at æde markedsandele med sin Dynamics-familie af ERP-pakker, fortæller analysefirmaet IDC. Men størst vækst er der inden for det salgsrettede CRM-system (Customer Relationship Management), der ikke har rod i hverken Great Plains eller Navision-familien, men i Outlook og Redmond-hovedkvarteret.

Tilføjelse kl. 12.35:Computerworld har en artikel om, at der kommer masser af nyt om Microsoft Dynamics i dag, herunder rollebaserede grænseflader (som i øvrigt har været bebudet længe). En Gartner analytiker fortæller, at Microsoft har haft det svært med at komme ind på ERP-markedet. Og så fortæller analytikeren, at Navision, alias Dynamics Nav, er Microsofts mindste produkt - kun beregnet til virksomheder med op til 50 brugere. Hvilken gang Bull Shit. Navision kunne i hvert fald trække langt flere brugere den gang, produktet var på danske hænder. Det var først, da Microsoft skulle markedsføre til S-,M- og L-segmenter, at Navision blev "degraderet". Artiklen er her.

10.3.07

Elendig info om forebyggelse af netbankindbrud

Det er altid rart, når ens bange anelser viser sig at være ubegrundede. Jeg har lige set magasinet DR Penge via nettet, og jeg frygtede, at familien Danmark i bedste sendetid endnu en gang blot skulle gøres bange. Det handlede nemlig om netkriminalitet - denne gang indbrud i netbanker - og den type udsendelser har traditionelt været bragt i medier med 99 procent fokus på at skræmme. Det er jo godt stof, der vel tilmed slår Peter Myginds effekt i hans 117. tv-medvirken.

Men DR Penges udsendelse var faktisk et rigtig godt program, som jeg kun kan anbefale. Du kan se det via denne side. Dog overlader DR Penge en vigtig side for et public service-organ, nemlig oplysning om forebyggelsen, til en offentlig myndighed, der gør det alt for dårligt. Mere om det senere.

Magasinet var også en tand for skråsikker. En af magasinets journalister påstod, at det ville have været let at afsløre den person, der havde nuppet penge fra en dansk Nordea-konto og brugt dem på et britisk pokersted. Havde politiet blot sendt en slags ransagelseskendelse til pokerstedet, havde det da udleveret den såkaldte IP-adresse (Internet Protocol) på den person, der havde brugt pengene på poker og altså stjålet dem fra netbanken. IP-adressen leder godt nok typisk frem til en fysisk adresse, men der er så mange måder at lave kinesiske æske-systemer på med IP-adresse, at sporet kan ende på en blind vej.

At politiet i Nordjylland ikke gjorde forsøget er så en helt anden og kritisabel sag. Et andet offer fortalte samme historie. Heller ikke her var politiet interesseret. Bankerne nøjedes også bare med at tilbagebetale det stjålne og så blev der lagt låg på. PBS påstod, at politiet ikke ønskede direkte anmeldelser til politiet, hvilket blev afvist. Men der kunne måske være tale om indbrud, der gik under bagatelbranchen, sagde politiet.

Magasinet blev afsluttet med, at ville man vide, hvorledes man selv kunne undgå at blive offer for sådanne indbrud, så fandtes der information om det på dr.dk/dr1/penge. Her viderebringes råd fra IT- og Telestyrelsen, men det er råd, der garanteret ikke forstås at dem, der virkelig har brug for det. Råd af karakteren "Du skal bare...." og det er erfaringsmæssigt ret værdiløse råd, når det gælder it. Men du skal altså bare huske at bruge antivirus, firewall, antispyware, lave højeste sikkerhed på dit trådløse net med mere. Den kyndige ved, hvad det gælder, men så enkelt er det altså ikke.

Så HALLO! Kalder Finansrådet. Kalder IT- og Telestyrelsen.
Sørg for f..... for at få lavet noget audivisuelt materiale, der er lige så gedigent, som denne DR-udsendelse, men som udelukkende har fokus på forebyggelsen. At nøjes med sorte bogstaver på hvid baggrund var det bedste, man kunne gøre i 1800-tallet og 1900-tallet, men en grov forsømmelse i disse tider.

Gå sammen om at få det produceret. Læg det op på jeres netsteder. Og sørg for, at alle netbanker i Danmark har en lænke til stedet. De har jo svært ved at forhindre indbrudene, hvilket også fremgår af denne Computerworld-artikel.

9.3.07

PBS tager en kovending med IBM

PBS har pludselig skiftet standpunkt, hvad angår outsourcing af driften. For godt et år siden, sagde PBS til Computerworld, at et udbud havde vist, at man selv klarede driften billigere. I dag udsender PBS en pressemeddelelse om, at der er indgået en syvårige aftale med IBM, der overtager driften og dermed 71 ansatte. Driften omfatter blandt andet håndteringen af betalingsformidlingen, Dankort og de andre kreditkort.

Den gamle udbudsforretning handlede om et trecifret millionbeløb, men ifølge mine kilder da kneb det med at få tilbud ind. IT-selskaberne var simpelthen skrækslagne ved tanken om, hvor galt det kunne gå for deres image, hvis noget gik galt. Tag bare situationen ved månedsskiftet hvor PBS håndterer betalinger af regninger for millioner af danskere.

Fem it-selskaber var blevet bedt om at give et tilbud. Tre af de fem undlod – så vist jeg ved – at byde, men til gengæld bød PBS’ driftsorganisation ind og vandt.

”Tilbudene var ikke attraktive nok”, sagde Flemming Jensen, administrerende direktør for PBS, den gang.

Orden lå ellers allerede da til højrebenet for IBM, der i forvejen kører driften for hele Nordea i Norden, for Danske Bank og for en række andre danske banker.

Men nu må PBS og IBM altså være enedes om, at tilbudet alligevel var godt nok. Jeg har i hvert fald ikke hørt om et nyt udbud. Til gengæld har PBS flere gange haft problemer med sine it-systemer, der også har overmåde travlt. I 2006 røg der 1,6 milliarder transaktioner igennem systemet.

IBM-direktøren Sven Kolstrup siger i pressemeddelelsen, at med den åbne struktur, som IBM tilbyder, får PBS mange nye muligheder. Han nævner, at der kommer en række nye betalingsmåder, såsom via mobiltelefoner og de små radiosender-brikker, RFID (Radio Frequency Identification).

8.3.07

Playstation slår Second Life

Sony, der har sin spilcomputer Playstation, har nu også lanceret en virtuel 3D-verden for spillerne, og den synes på mange måder at overgå Second Life. Tag et kig på bloggen Mashable og tjek videoen om Playstation Home, som det sociale netværk er døbt.

Jeg ved ikke, om man bør kalde det næste generation af 3D-verdener, men der er i hvert fald langt bedre grafik og stedet er - som jeg umiddelbart fornemmer det - langt mere brugervenligt at anvende. Bliver spændende at se, om spillerne tænder på det.

Jeg tror i øvrigt, at Sony-videoen vil være langt bedre at bruge som primær demonstration end SL, når man vil berette om 3D-verdener på nettet. Men det skal suppleres med SL, da der synes at være en helt afgørende forskel. I SL er magten på sin vis hos brugerne. Det er op til dem selv at bygge den verden (omend grunden er lagt af Linden Lab). Umiddelbart kunne jeg ikke af videoen se, at det var en option i Playstation Home.

Kollektivets intelligens udfordres af snydetampe

Den engelsksprogede udgave Wikipedia, som jeg er storforbruger af, har sine udfordringer. Senest er det en af de flittige bidragsydere til encyklopædien, der er afsløret som en anden Anna Castberg - Arken-museumsdirektøren, der smykkede sig med falske akademiske bedrifter.

En ung 24-årig gut, der for længst er droppet ud af undervisningssystemet, skrev under pseudonym (anonymitet er o.k. hos Wikipedia), men forklarede i sin profil, at han er professor i teologi. Hans mange bidrag til Wikipedia, der foreløbig rummer 1,7 millioner emner, samt hans akademiske baggrund har været medvirkende til, at han er steget op i Wikipedia-hierarkiet og er blevet en slags mægler. Sådanne har magten til at afgøre om en given rettelse skal fjernes, eller om en bidragsyder helt skal blokeres fra at skrive.

Stifteren af Wikipedia Jimmy Wales udtaler til en artikel, skrevet af Associated Press, at der nu ændres på reglerne. Anonymitet er stadig tilladt, men de, der udgiver sig som nogen med professionel viden inden for et emne, skal dokumentere dette.

Wikipedia er jo skabt af "folket" - af alle, der vil bidrage til encyklopædien, og man ser værket fremhævet, når der tales om kollektiv intelligens. Men som i ovenstående tilfælde udfordres Wikipedia af individer, der snyder, fordrejer og mistænkeliggør. Et af de værste tilfælde var, da en navngivet journalist blev nævnt som værende blandt de mistænkte for medvirken til Kennedy-mordene.

Wikipedia har i øvrigt sat følelser i brand. Således høres ikke så sjældent, om lærere, der forbyder deres elever at bruge Wikipedia-indlæg som reference.

6.3.07

TV2 Nyheder: Pusher for Second Life

TV2 Nyhedernes nye flagskib er Dags Dato. Det skriver TV2, men at dømme efter det indslag, jeg så i Dags Dato søndag aften om fænomenet Second Life, er programmet til tider blot en plimsoller, der vugger på ukritiskhedens spejlblanke overflade.

Der skal jo ikke skal mange minutters research til på nettet for at rejse alvorlig tvivl om Second Life's succes. Faktisk kan det være overmåde svært at overse kritikken. Reklameindslaget virker ekstra grotesk, fordi Dags Dato-værten Cecilie Beck i programtraileren hævder, at programmet byder på kritisk klassisk journalistik. At programmet går meget dybere nede i sagerne end andre, "fordi vi har tid". At der ikke er nogen, "der slipper let" fra Dags Dato.

Vi hørte, at Second Life har over 4 millioner indbyggere. Ikke at den altovervejende del af dem blot kom, så og gik - for evigt. Ej heller, at der normalt kun er 15.000-25.000 koblet op på samme tid.

Vi hørte, at Second Life bliver det nye internet, hvilket intet tyder på. Vi hørte, at erhvervslivet bliver nødt til at etablere sig der. Naturligvis sagt af dem, der tjener deres penge ved at "bygge" for erhvervslivet i Second Life. Af amerikaneren Aimee Weber.Af Innovation Labs Jens Roland. Ikke et kritisk spørgsmål blev stillet! Roland tog i øvrigt til genmæle under kommentarer, da jeg tidligere i et tidligereindlæg skrev om Second Life. Blogindlægget lægger sig op af min klumme i Berlingske Business med titlen "Sex og varm luft i Second Life".

Hvorfor Cecilie Beck var så ukritisk? Måske var hun betaget over at have fået sin egen "person" derude - sin avatar (vel hjulpet af Innovation Lab), selv om den havde en bad hair day. Måske er forklaringen på reklamen, at TV2 selv varmer op til et liv i Second Life, så skal seerne lokkes derud. Foreløbig er der jo en pinlig mangel på besøg alle andre steder end i det andets livs sexklubber og casinoer.

Afslutningsvis kan det undre mig, at en reel dansk fiasko i Second Life ikke blev omtalt i programmet. Den allerstørste danske satsning i det virtuelle 3D-univers, blev åbnet i fredags med et totalt flop.

IBM, it-avisen Computerworld og Innovation Lab har sammen postet masser af penge i åbne et dansk virtuelt univers i Second Life. Forud er gået måneders fortælling om det hus "House of Horizons", der ville bliver konstrueret af Aimee Weber, og alle blev indbudt til "et brag af en åbningssfest i fredags med koncert af Carpark North i Second Life. Kun omkring 70 slap ind til koncerten, mens masser af nysgerrige avatarer (jeg inklusive) fløj rundt andre steder og baldrede hovedet mod usynlige forhindringer, mens vi blev fortalt, at serveren var fuld.

Vi har altså Danmarks største it-selskab. Danmarks ældste it-avis. Og Danmarks selvudnævnte teknologiske krystalkugle, Innovation Lab, som selv bygger dyrt for firmaer derude. Og teknikproblemer gør, at kun 70 får hørt chefredaktør Mikael Lindholms tale, koncerten og hvad der ellers foregik. Hvilket flop oven på den enorme omtale som aktørerne har sikret sig og Second Life. Og hvilken barmhjertig tavshed, der har været over for floppet. Det er vel kun i blogverdenen, det er blevet noteret, blandt andet af Harddiskens Henrik Føhns, der også er blandt dem, der tidligere har udtrykt sig skeptisk. Se f.eks. her.

Begyndervanskeligheder, måske. Men tænk, hvilket ramaskrig der havde været i pressen, hvis Tivoli havde inviteret til flot rockkoncert, og kun 70 blev lukket ind.

PS: Jeg har fået kritik af en garvet Second Life indbygger, Gunnar Langemark, for totalt af affærdige Second Life. Den er værd at læse. I øvrigt vil jeg gentage, at virksomheder derude i det andet liv kan få lært en del om brug af 3D-verdener, og at de - hvis de skynder sig - også kan nå at få masser af PR på at åbne i Second Life. Ved siden af Skat, Røde Kors, Folkekirken og alle de andre, der gerne vil have vores penge og sjæle:-)

PPS: Jeg skylder dog Dags Dato ros for interviewet med kvinden, der forklarede, hvorfor hun trivedes langt bedre i Second Life end i det virkelige. Det er jo en af styrkerne ved den virtuelle verden, være det sig 2D eller 3D, at mennesker, der i den "rigtige" verden kan være for sære, generte eller sky, åbner sig langt mere i den virtuelle verden og liver op af det.

5.3.07

Skype og Googles forførende marketing

Både Skype og Google har sat kurs mod også at ville erobre erhvervslivet som kunder, og de har verdens bedste marketingteam i ryggen, nemlig nogle hundrede millioner fans. Det bliver dem, der bruger produkterne på privatfronten, som trækker de populære tjenester ind i virksomhederne. Og så hjælper det jo også, at der er penge at spare.

Normalt er it- og teleselskaber kendt for at ligge helt i toppen blandt tunge annoncører, men ikke disse to selskaber. Skypes telefonitjeneste og Googles søgemaskine, mail og alle de øvrige tjenester er ikke markedsført via kostbare reklamekampagner. Brugen spredte sig som en løbeild gennem mund-til-mund metoden, og den rækker faktisk helt frem til pressens spalter. Er der mon nogle firmaer i verdenshistorie, der har fået så meget positiv PR i pressen?

Min klumme på bagsiden af Berlingske Business i dag med titlen "Læren af Skype og Google" , er blot en dråbe i havet af positiv omtale. Naturligvis skyldes meget af omtalen, at produkterne er gratis, men nok også at de typisk har fået sneget sig ind i journalisternes værktøjskasse.

De gamle spillere på områder, hvor Google og Skype agerer, er bange. Jeg så lige en pressemeddelelse fra teleanalysefirmaet Analysis, der spåede, at i år 2011 vil Skype, Google og lignende tjenester have taget 5,4 procent af omsætningen på det gigantiske kommunikationsmarked, svarende til 100 milliarder kroner.

Mon ikke Skype og Google har skrevet et helt nyt kapitel i markedsføringens mange bibler. Lav et produkt godt, ekstremt brugervenlig, gratis og få de unge interesseret. Derefter går det som en mis.

Er dette læren af Skype og Google?

PS: Jo, de tjener skam penge. Google på annoncer og søgemaskiner til firma-websteder, Skype på tillægstjenester. Og deres karrierer inden for erhvervslivet er blot begyndt.

4.3.07

Haarder: Forfejlet kritik

Undervisningsminister Bertel Haarder mener, at jeg fejler i min kritik af ham, skevet i blogindlægget "Haarder m.fl. forstår ikke betydningen af it-viden". Jeg adviserede ministeriet om mit indlæg, og der gik kun få dage, før ministeren selv svarede pr. mail.

Mailen er påført et referencenummer, så jeg går ud fra, at den er officiel, hvorfor jeg til tillade mig at gengive den:

Kære Dorte Toft

Tak for din mail af 25. februar 2007.

Jeg synes, du er meget personligt nedgørende i din kommentar. Jeg har mine embedsmænd som vidner på, at jeg driver IT-udviklingen så langt og så hurtigt som overhovedet muligt. Bl.a. har jeg 2 gange besøgt "Mingoville" og drøftet mulighederne for at udbrede konceptet til andre fag, lektiehjælpsprogrammer osv.

Jeg synes ikke, Computerworlds dækning har været seriøs. Vi gør alt, hvad vi kan. Og vi er nr. 1 i verden!

Med venlig hilsen

Bertel Haarder
Citat slut.

Jeg har i forvejen beundret Haarder for altid at fatte pennen, når han mener, at der er skrevet noget forkert eller fordrejet om ham, for det tjener jo alle også at få den angrebnes ufiltrerede holdning til tingene. Det er jo sjældent, at alt kan gøres op i sort/hvidt, og at Haarder også tager en blog alvorligt nok til at reagere på indholdet, viser jo en åbenhed over tidens nye, supplerende kommunikationskanaler.

Mit svar lød således:
Kære Bertel Haarder,
Tak for dit svar. Måske er jeg for nedgørende, men hvis det er tilfældet skyldes det jo især engagementet:-)

Jeg mener, at uddannelse forpligter! Når man udnytter muligheden for en god gratis uddannelse, så er man også forpligtiget over for samfundet til at være bredt ansvarsbevist. Og det har hverken folkeskolelærere eller deres uddannelsesinstitutioner været på it-området, hvor ulysten har været fremtrædende, og hvor de har ladt årgang efter årgang af børn i stikken. Det kan du vel ikke benægte.

Tænk hvis emnet for alvor havde været på dagsordenen og med engagement. Tænk hvis vi havde mange unge, der lige som i Israel, Irland, Sverige og Holland så it-området som en spændende karrierevej.

Jeg ved ikke, om du har tjekket debatten på det seneste under (Og her skriver jeg henvisning til indlægget om Haarder selv og om Jakob Nielsens holdning til skoler og it.....)

Et problem er der under alle omstændigheder. Og hvad vil der ske, hvis du i tre år suspenderer muligheden for afprøvning i husgerning og sløjd, for i stedet at tage it-kompetencer ind? Men måske er systemet for tungt til at det kan lade sig gøre.

Med venlig hilsen
Dorte Toft

2.3.07

Svensk startup udfordrer Microsoft og Google

Har lige læst en interessant artikel om et lille svensk firma, der arbejder med, hvad der kaldes et "Cloud OS" - et operativsystem "i skyerne. Det er et lille 2 megabytes operativsystem, som blot kobles til browseren, og som gør, at diverse små programmer kan downloades og køre lokalt, uanset hvilket operativsystem selve pc'en er forsynet med. Cloud OS styrer også, om datalagringen skal ske eksternt ude i "skyen" hos softwarefirmaet, eller på pc-ejerens USB-dims, eller på hans firmas egen server.

Det handler om firmaet Xcerion, der har en supergarvede ex-Microsoftbos i bestyrelsen og en tidligere Microsoft finansdirektør som investor. Jeg læste om det hos bloggeren Mary Jo Foley, hvis hovedfokus er på Microsoft.

Xcerion selv vil udvikle ti småprogrammer, herunder tekstbehandling og regneark, og firmaet håber på, at ved at forsyne omverdenen med et udviklingsværktøj, vil der komme gang i produktionen af flere småprogrammer til det lille Cloud OS.

Ifølge bloggeren har også Google fuld gang i udviklingen af et Cloud OS, da nogen vil kræve at applikationer som Google Docs og Spreadsheet også i visse tilfælde kan lagres lokalt lige som data. Tjek evt. mit tidligere indlæg om Google. Også Microsoft, der jo arbejder på at få netbaserede applikationer på plads, skulle ifølge Mary Jo Foley arbejde på et sådant operativsystem.

Den svenske satsning lyder ret så vild, men stærkt gået, hvis det lykkes. Svenskerne gør det ret godt. For eksempel er den mest anvendte opensource-database, MySql, svensk, og selv mange af verdens store koncerner har taget den til sig. Blandt de andre bemærkelsesværdige svenske firmaer er også Anoto, der står bag en digital pen, som blandt andet bruges helt centralt i lærende legetøj fra LeapFrog i USA. Leg lidt med denne side om Fly Pen og bliv misundelig på dine ungers vegne.

Microsofts antivirus klarer sig dårligst

Tænk at Microsoft tør! At gå på markedet med et it-sikkerhedsprodukt uden at sikre, at det er helt i topklasse, for det er det tilsyneladende ikke. Microsoft Windows OneCare, der blandt andet rummer antivirus, klarer sig faktisk dårligst i en test af 17 antivirusprodukter, skriver Version2, der citerer Computerworld US. Tidligere testresultater var også pauvre.

Bedst var ifølge Computerworld produkter, som vi ikke rigtig kender til herhjemme, men finske F-Secure og Kaspersky Labs klarer sig også godt. Vurderingen er således:
Top dog, according to Cleminti's tests, was G Data Security's AntiVirusKit (AVK), which nailed 99.5% of the malicious code. Not far behind were AEC's TrustPort AV WS, at 99.4%, Avira's AntiVir PE Premium, at 98.9%, MicroWorld's eScan Anti-Virus, at 97.9%, F-Secure's Anti-Virus, at 97.9%, and Kaspersky Labs' AV, which stopped 97.9% of the malware.
Better known products such as Symantec's Norton Anti-Virus and McAfee's VirusScan posted results of 96.8% and 91.6%, respectively.
Holding the bottom spot was Microsoft's Windows Live OneCare, the consumer security suite that the Redmond, Wash. developer launched last year. OneCare took care of just 82.4% of the malware.
Så umiddelbart er det vel godt, at Windows OneCare endnu ikke er kommet på det danske marked. Tænk hvis man havde troet, at Microsoft ville være tæt på perfekt, når softwaregiganten vælger at udfordre de sikkerhedsfirmaer, der gennem mange år har beskyttet pc'er mod sårbarheder i Microsofts Windows, Explorer, Word med videre.

OneCare er bygget på baggrund af en række opkøb af sikkerhedsfirmaer og rummer antivirus, antispyware med videre. Microsoft er først gået ud med en forbrugerversion, men går også efter erhvervslivet. Nul chance, hvis ikke det gøres bedre.

1.3.07

Oracle-opkøb af BI til $3 mia. Hvad nu IBM og SAP?

Softwareselskabet Oracle opkøber Hyperion, der står bag såkaldt Business Intelligence-software (BI), for hele 3,3 milliarder dollar, altså godt 18 milliarder kroner. Det handler om software, der gør det muligt at presse flere og bedre informationer ud af data, så man står bedre rustet, når der skal træffes beslutninger. En nærmere definition på BI findes her.

Oracle selv er storleverandør inden for databaser og virksomhedssystemer - de såkaldte ERP-pakker (Enterprise Ressource Planning), som håndterer hele det operationelle område, fra økonomi til løn, logistik, kunderelationer og meget mere. Oracle har tidligere købt ERP-leverandøren Peoplesoft for omkring 58 mia. kr. og Siebel, der har speciale i salgsstøttesystemer (CRM - Customer Relationship Management)for næsten 22 mia. kroner, plus en snes andre selskaber.

Den høje pris, som Oracle betaler for Hyperion, reflekterer imidlertid, at der er en høj vækst i salget af BI, mens væksten på mere traditionelle softwareområder for længst er blevet moderate. Markedet er ret så modent.

Men opkøbet reflekterer også på, at BI bliver en fast og tiltrængt overbygning på virksomhedens ERP-system. Jo før, chefer og medarbejdere ved, om der er tale om afvigelser fra budgetter og andre mål, jo tidligere kan der sættes ind. Og det er hvad BI-software holder øje med.

Oracle havde selv et vist mål BI i huset, blandt andet takket være opkøbet af Siebel. Men nu har man altså budt på en af verdens helt store BI-spillere.

Der er længe gået rygter om, at IBM ville opkøbe en anden stor spiller inden for BI, nemlig Cognos, men det er blevet ved rygterne.

Oracles konkurrent på ERP-fronten, SAP? Det tyske softwareselskab har efterhånden bygget en del BI-funktionalitet, men det scorer ikke i toppen i analytikernes øjne. Der er ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet på BI området, siger for eksempel BI-eksperten Nigel Pendse, der står bag en af branchens store årlige undersøgelser, the Olap Survey.

Og jo. Microsoft har også BI. I øvrigt er det nordjyske it-selskab Targit den allerstørste leverandør i Europa af BI-software ovenpå Microsofts egen analyseplatform.

Computerfejl sendte Dow Jones i frit fald

Den enorme mængder handler på New York Stock Market, der fandt sted i tirsdags, resulterede i computerproblemer hos Dow Jones, hvis aktieindex måler 30 sværvægteraktier. Resultatet blev et øjeblikkeligt fald på 200 point som fortsatte nedad netop på den kritiske dag, skriver Associated Press. Faldet blev tolket, som om der var massivt "udsalg", men der var altså tale om computerproblemer.

Belastningen, som blandt andet skyldtes nervøsitet efter et dyk på ni procent på det kinesiske aktiemarked, gav flaskehalsproblemer for Dow Jones primære computere, og derfor blev der skiftet til back up computere. Skiftet burde være sket helt usynligt for omverdenen, men det skete altså ikke. Det "rigtige" system svigtede ved ikke at præsentere real time resultater grundet flaskehalsen. Back up systemet fik præsenteret informationer, så det så ud som der var sket et kæmpefald i indekset, og det fik endnu flere til at ville sælge. Situationen illustreres godt på denne blog.

Beretningen viser endnu en gang, at det kan være farligt at stole for meget på computernes ufejlbarlighed. Jeg erindrer i øvrigt ældre undersøgelse, der viste, at folk i højere grad tog computerudskrifter for at være helt korrekte end information, skrevet på anden vis. Men mon ikke de tider for længst er forbi? Der har jo for eksempel været masser af forkerte lønsedler. Ingen computer er jo bedre end menneskene bag - altså, dem, der specificerer kravene til et program, og dem, der programmerer det. Og dertil kommer risikoen for helt uforudsete samspilsproblemer på kryds og tværs af programmer, data og hardware.

PS: Læs evt. også mit forrige indlæg om Windows som fundament for kontrolsystem på britiske krigsskibe.